RSS
Blog ini adalah catatan AKU dalam menjalani hidup. Hak AKU untuk menulis, Hak anda untuk membaca dan Hak anda untuk komen. TERIMA KASIH kerana menyinggah, membaca dan meninggalkan komen.

kasut putih

dulu sekolah, pakai kasut putih.

sekarang keje, pon pakai kasut putih.

dulu time abis sekolah, ingatkan dah tak payah pakai kasut putih.

tapi sekarang bila keje, kene pakai kasut putih.

dulu time skolah, kasut kene sapu kapur kasut. bagi putih melepak.

sekarang time keje, tak payah kapur. cuci je. tapi tu pon kadang-kadang malas..hehehe



cakap pasal kasut sekolah, dulu aku jahat...eh..nakal.

time form 2, aku suke masukkan kasut sorang budak pempuan ni dalam kasut budak lelaki ni. kelas kitorang pakai tikar getah, so kene bukak kasut susun kat belakang kelas. aku yang takde keje, masukkan kasut budak pempuan ni dalam kasut budak lelaki tu. kasut budak pempuan ni saiz 1 kot. sebab memang kecik gile. dia pon kecik orangnya. dan kasut budak lelaki tu besar, saiz 8 ke 9 ke 10 tah. aku pon tak ingat. so, bila nak keluar kelas, budak perempuan ni menggelabah la cari kasut dia. aku dengan membe dok gelak-gelak je kat meja. bila dah kesian, aku pon tunjuk kat mana kasut dia.hehehehehe...

lagi satu, aku suke sepak kasut orang jauh-jauh. contohnya pegi surau, kene bukak kasut kan? bila nak pakai kasut, aku pakai kasut aku cepat-cepat, pastu aku sepak kasut membe aku jauh-jauh.dia kejar,aku sepak lagi. membe yang sporting, ok je.membe yang tak sporting, hangin semacam...hehehehehe...

jahat kan aku? eh...eh...nakal...


naDDy: rindu time sekolah~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

berita kematian

Tadi tengok berita, Achik spin meninggal. Terkejut tapi kene percaya. Ajal tak kira umur, masa dan sesiapa juga.

Dalam berita kat tv3 tadi pon ada 2 berita kematian lain. Satu perempuan yang mati di jerut dan di pijak sehingga terkeluar janinnya. Di jumpai di Taman Tasik Perdana. Satu lagi seorang lelaki di jumpai mati keras di mana tah tak ingat.

Dasyat manusia zaman sekarang ni. Kejam.

Kelmarin ada seorang pesakit aku meninggal. Macam tak percaya, baru je minggu lepas bergurau-senda dengan pakcik tu. Tiba-tiba meninggal depan mata. Pesakit lelaki, 36 tahun, kemalangan dan baru menjalani pembedahan 2 hari sebelum meninggal.

Sehari sebelum meninggal dunia, pesakit mengadu susah bernafas dan telah di beri bantuan oksigen. Keadaan bertambah teruk keesokan harinya iaitu hari pesakit meninggal dunia. Dia ditempatkan di katil berhadapan kaunter jururawat supaya keadaannya mudah di pantau.

Pada hari tersebut iaitu 15/4/10, aku ditugaskan untuk menghantar pesakit lain ke hospital lama. Lepas je hantar pesakit, aku naik ke wad dalam pukul 4.45petang. Aku nampak isteri pesakit yang meninggal ni menangis dan tengah di tenangkan oleh makcik lain. Aku tanya dengan senior kenapa. Senior cakap pesakit mengalami sesak nafas. Aku pon terus pergi ke pesakit nak tengok keadaannya macam mana.

Pesakit dalam keadaan resah, tak tentu arah. Bayangkan korang duduk di tempat yang sempit yang kekurangan udara? Pesakit tu alami berganda-ganda lebih dasyat dari tu padahal dia telah di bekalkan dengan oksigen yang paling banyak.

Oksigen dalam badan pesakit semakin kurang dan dalam sekelip mata pesakit rebah tak sedarkan diri. Dengan pantas, doktor melakukan intubation dan CPR di lakukan bergilir-gilir. Teamwork sangat penting time ni dan semua orang kena alert. Walaupun aku tak berapa mahir nak handle kes-kes emergency camni, aku nak gak involve.

Keadaan pesakit makin tenat, nadi tak dapat di kesan dan bacaan denyutan jantung semakin berkurang. Akhirnya doktor mengambil keputusan untuk menerangkan kepada waris pesakit yang pesakit semakin tenat dan mungkin akan meninggal. Walaubagaimanapun, kitorang masih cuba sedaya-upaya untuk menyelamatkan pesakit.

Setelah hampir sejam, tiada tanda-tanda positif dari pesakit. CPR di berhentikan dan doktor mengisytiharkan pesakit meninggal jam 6 petang kepada waris. Aku sedih time tu dan hampir menitiskan airmata. Tapi nurse kena tabah. Mana bole nangis depan orang.

Punca kematian tak dapat di ketahui kerana keluarga pesakit membantah untuk membuat post-mortem. Kemungkinan faktor menyebabkan kematian adalah saiz badan pesakit yang agak besar, prolonged bed-ridden, pesakit ada tekanan darah tinggi, fat embolism.

Pesakit eksiden kira-kira sebulan lepas dan patah kaki kiri dan tangan kiri. Bila dah patah, kene rehat atas katil. Dan di sebabkan mengambil masa yang lama untuk di bedah, pesakit terpaksa berehat lebih lama la (prolonged bed-ridden).

Fat embolism berlaku apabila pemecahan lemak yang berlaku menyebabkan pecahan-pecahan lemak menghalang peredaran darah ke seluruh badan apatah lagi di jantung yang merupakan pengepam utama darah. Sekiranya jantung tidak berfungsi maka oksigen tidak dapat di bekalkan.

ermm...fobia gak aku malam tu. Susah nak tidur, terbayang wajah arwah di saat malaikat mencabut nyawanya.

Wad aku banyak gak budak-budak muda eksiden. Bila dah masuk wad, tapi tanak dengar cakap nurse, payah gak la.

Tengok la video yang aku jumpa ni.



video


naDDy: amacam? bes?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kini ku merasai keberukbenan mu

Istilah baru....keberukbenan...cari la dalam mana-mana kamus, kompom takde.

Aku baru je guna broadband tak kurang tak lebih seminggu. Sekarang baru aku tau kenapa orang panggil berukben. Nak kata slow macam beruk, aku rasa beruk pon lagi laju dan cergas. Tapi kalau nak panggil kura-kura, tak sedap la plak.

Ari pertama dan kedua aku guna memang laju. Bedesuppp peginya..Tapi masuk ari ketiga, dah sampai limit, broadband mula bertukar identiti kepada berukben. Padahal baru download beberapa movie. Aku leh buat keje lain sementara nak loading page. Kalau loading, pastu kuar full page, takpe gak. Ni kuar pon tak abis. Kena refresh balik...Gewam!!! Tapi sabar je la...


"Ko beli broadband asing, pastu ko beli simkad biasa. Nanti ko aktifkan guna fon. Pastu ko leh online macam biasa. Jangan amik postpaid sebab nanti terikat dengan kontrak. Lagipon kalau ko beli simkad biasa, ko boleh gune untuk call and sms jugak. Bila ko nak guna, ko topup la. Ko beli celcom ok gak"

Itu pesanan abang aku.

Aku decide beli simkad maxis sebab dia punya speed lagi laju dari celcom. Tapi sekarang ni, baru aku menyesal tak dengar cakap abang aku. Aku beli maxis dan sekarang, berukben yang aku dapat.

Maxis prepaid broadband ada 2 pakej. Untuk pakej Daily, RM8/day dan limit dia 500MB. Dan untuk pakej weekly, RM 25/week dan limit 2gb.

Seminggu yang aku guna, aku amik pakej weekly sebab lebih jimat. Tapi sebab aku suka download, cepat sampai limit. Bila dah sampai limit, aku masih boleh online tapi dengan kelajuan yang tak berapa nak laju atau dalam erti kata mudahnya, lembab. Aku siap leh tido untuk tunggu abis buffer video yang hanya 5 minit.

Arini aku tukar ke pakej daily. Ingatkan laju la. Tapi sama je. Memang pasni aku nak cari simkad celcom plak. Celcom punya pakej RM 20/week tapi unlimited. Cuma speed dia kurang. Nanti aku nak try celcom plak.

Untung gak guna prepaid, bila-bila masa boleh tukar atau berhenti guna broadband. Kalau amik postpaid, kontrak bertahun gak.

Oh ye...abang aku cakap ada gak orang yang guna handphone canggih-canggih tapi tak tahu yang handphone dia leh guna untuk dijadikan broadband. Just sambung cable ke pc je. Leh la connect internet. So, cek la phone korang. Leh dijadikan broadband atau tak. Nanti jimat la. Tak yah beli broadband lain.



naDDy: It's in your hands

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

babi la!

"Staff nurse, akak tu mintak tolong. Patient tu tak duduk diam, gerak sana gerak sini"

Staff nurse tu merujuk kepada aku.

Akak tu merujuk kepada student praktikal sem 6 yang tengah buat dressing. Dressing bukan pakaikan baju, tapi cucian luka.

Dan yang melaporkan kepada aku adalah student praktikal sem 1.

Aku pon pegi la tengok. Patient dah resah tak dok diam. Tapi student praktikal tu teruskan jugak buat dressing dan bandage tangan dia.

"Azli dok la dendiam. Nak cuci luka ni"

"Dahla..dah.."

"Belum lagi, sikit lagi ni"

"Tengok Azli ni, dah ke tepi katil dah. Kaki tah kemana, besi ni tah ke mane. Meh sini ke tengah katil" Sambil pegang tangan dan kaki Azli, aku tarik dia ke tengah katil.

"Adoi...sakit la"

"Sakit la sebab Azli tak tolong. Azli tolak kaki, misi tolong tarik"

Aku pon tarik tapi tak gerak.

"Tolak la badan tu Azli"

"Tadi suh tolak kaki" ......eh melawan plak dia ni.

"Yela, tolak kaki tu, tolak la badan sekali. Kalau tak camne nak gerak"

Azli pon tolak la badan dia. Bila dah ke tengah katil, aku nak angkat kaki dia letak atas Bohler Braun Frame, dia jerit.

[ ni bohler braun frame ]


"Aaaaa...sakit-sakit..."

"Jap, nak betulkan kaki ni. Nanti lagi sakit" Aku teruskan angkat kaki dia.

"Babi la...."

"Ha ??!!" aku pulak kene babi. Nasib baik la ko ni ade cerebrall concussion, disorientated, confuse. Aku tergelak dah time tu. Takde la amik ati. Tapi rasa lawak..hehehe...

"Tak pasal-pasal staff nurse dapat sekor"

"Takpela. babi mahal gak pe. hehehehe"

Student praktikal tu sambung buat dressing kat kaki Azli ni pulak. Azli ni boleh pulak buat-buat tidor. Aku saje kacau dia.

"Azli....tau tak ni kat mana ni?"

Azli geleng je. tak jawab ape.

"Ni kat hospital ni"

Pastu Azli sambung buat-buat tido.

Student praktikal sambung buat dressing, aku pergi sambung keje aku.


naDDy: arini dapat babi, esok dapat ape plak?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menu hari ini: ayam masak kicap.

arini aku masak ayam masak kicap. kul 3 baru masak sebab semalam aku keje syif malam dan semestinye aku tido lepas balik dari keje. kalau tak tido, macam orang mabuk je la . macam di awang-awangan je.


Ye, kat sini aku masak. Kalau kat umah dulu aku makan je ape mak aku masak. Tolong tu ade la sikit-sikit, tapi sikit sangat la. Bukan tak tahu masak, tapi malas. Dah ade mak, mak la masak. Kan? Kalau nak ikutkan masak ni takde susah sangat, campak-campak je dah jadi. Asalkan ade rasa la. Masak kari, rasa kari. Masak sambal rasa sambal. Dan arini aku masak kicap, rasa la kicap nye. Kalau nak tanya aku sukatan, memang aku tak tahu nak jawab. Agak-agaknya sudah. Sesedap lidah merasa dan seringan-ringan tangan mencampak bahan-bahan masakan.


Malam ni aku keje malam lagi. Memang standard keje malam 2 ari pastu dapat kelepasan malam atau hari tidur. Bayangkan 2 malam tak tido, masuk ari ketiga kalau tak tido, leh bengong rasanya. Tapi...tapi...tapi...ada gak yang curi-curi tido time keje malam kan? Tak tahan woo. Tapi bagi aku, baik jangan tido kejap pon, sebab nanti bile dah dapat tido, lagi la mengantok. Ape yang aku buat, jalan-jalan cari keje kat dalam wad tu. Hilang gak ngantok..hehe


Lupa nak bagitau, aku sekarang berkhidmat di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar Kedah. Aku di tempatkan di wad Kenanga 3A, wad Orthopedik lelaki. Apa itu Orthopedik? Pegi tanya pakcik Google. Tapi kalau orang tanye, aku cakap wad patah-patah je. Memang 90% kes kat wad aku tu yang patah-patah je. Tulang kan ade banyak, jadi mana-mana tulang pon leh patah kalau jatuh apatah lagi eksiden.

Nanti aku cerita pasal wad aku lagi. Perut dah lapa nih. Ayam masak kicap pon dah siap.



Aku kene masak banyak sebab periuk ni besar. Kalau masak seketul je, tak padan lak.

Mari makan!!!!

naDDy: entri ditaip semasa masak dan makan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

akhirnya

akhirnya aku leh online sesuka hati seperti dulu.

aku dah beli broadband

banyak nak update, banyak nak bagitau, banyak nak cari.

tunggu.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS