RSS
Blog ini adalah catatan AKU dalam menjalani hidup. Hak AKU untuk menulis, Hak anda untuk membaca dan Hak anda untuk komen. TERIMA KASIH kerana menyinggah, membaca dan meninggalkan komen.

Kedah here I come episode 3-final episode

Episod 1 di sini dan episod 2 di sini.

Yang ni episod 3 dan episod terakhir. Episod akan datang dah tukar tajuk "Kedah here I am"

Kan aku duk kat Hotel Sri Malaysia, dapat breakfast free. So, ari ahad tu aku breakfast kat cafe dia lagi. Tapi yang bestnye, pakai baju semalam. Yela. aku bawak sepasang je baju kurung. Tak budget plak kene extend. Pastu buat muka selamba je la. Mungkin la orang keje kafe tu perasan. Tapi ape yang penting, tadak bau ha...

Selesai breakfast, aku pegi ***. Aku cakap nak lapor diri bagi jawatan Nurse U41 kat orang kaunter depan tu, dia tengok aku atas bawah. Sebab? Tak pakai uniform. Dia suruh aku duduk dulu. Aku pon duduk la dengan 2 orang lagi Nurse U41 yang dah lapor diri minggu lepas. Sorang tu orang kedah dan sorang lagi orang johor yang intebiu sama-sama dengan aku kat KL aritu.

Aku tanye dorang, dorang jawab.

"Dapat spital mane?"
"Hospital Sultanah Bahiyah"

"Dapat kuarters?"
"pempuan dapat, lelaki tak"

"Aritu lapor diri camne?"
"datang sini dulu, jumpa matron, pastu matron bagitau dapat spital mana, pegi kat spital tu"

"Matron garang tak?"
"hehe..masuk-masuk je dah kene sembur sebab tak pakai uniform. tapi dia baik la"

"ooo...ni sure2 kene sembur gak nih. Kenapa datang sini lagi arini?"
"Matron nak jumpa"

"Oh...dah lama ke tunggu? Kenapa tunggu ek?"
"Leh tahan la. Matron tengah jumpa bidan-bidan yang baru di lantik. Ade briefing"


Tak lame lepas tu, Sister panggil suruh masuk dewan, jumpa dengan Matron dan bidan-bidan tersebut. Kitorang 3 orang pon join sekali. Aku sorang je tak pakai uniform. Otai bukan?

Matron terangkan pasal cuti nak dekat 3 jam gak ar. Lepas tu jumpa dengan matron lain. Dia berkenalan dengan kitorang dan terangkan tugas-tugas kitorang nanti. Cakap-cakap, nak dekat kul 1 baru settle. Aku tak lapor diri lagi ni. Lepas tu aku cari matron tadi, nak cakap pasal lapor diri. Tapi Sister suruh jumpa Encik Z dan di sebabkan dah time lunch, aku kene datang balik kul 2.

Family aku dah cekout hotel kul 12 tadi lagi. Duk dalam kete kat tepi stadium. Sepanjang aku kat *** tu, akak aku asik sms tanye dah abis ke belum. Lame sangat nak uruskan pasal lapor diri. Kul 1 dorang amik aku, pegi makan. Tepat kul 2, aku pegi balik *** dan cari Encik Z tapi dia lum sampai. Tunggu punye tunggu, kul 3 lebih baru encik Z muncul dan buat surat untuk di beri pada spital yang aku dapat. Aku cakap dengan encik Z, aku nak tangguh. Dia kata nanti bincang dengan matron spital.

Nasib baik dapat spital dekat. Bukan apa, aku pikir waktu pejabat dah nak abis. Nanti urusan tak settle, padahal dah nak kene balik malam tu jugak. Takkan nak extend lagi kot.

Sampai spital, aku pegi HR, cakap nak lapor diri dan buat penangguhan. Orang HR tu bagi borang yang banyak nak kene isi dan suruh jumpa matron. Aku jumpa matron, lalu bermulalah adegan cemas.

"Assalamualaikum, saya datang nak lapor diri"
"Waalaikumussalam..jawatan apa?"
"Nurse U41 tapi saya nak buat penangguhan"
"Ha? Awak nak lapor diri tapi nak buat penangguhan? Tak boleh ni. Awak dah lapor diri di *** dah?"
"Dah. Saya cakap kat sana nak tangguh tapi dorang suruh saya bincang dengan matron spital. Ni yang saya datang ni."
"Awak ni dah kira lapor diri dah ni, gaji dah jalan. Takleh nak tangguh lagi la. Kenapa awak nak tangguh?"
"Saya tengah bekerja dan notis berhenti kerja sampai 31 Januari, so 7hb saya lapor diri dan bertugas la"
"Awak keje ape sekarang?"
"Partime kat fastfood"
"Serabut saya camni. Dah lapor diri tapi nak tangguh. Awak dah pegi HR?"
"Dah. dorang bagi borang ni dan suruh jumpe matron"
"Kalau awak nak tangguh, kira awak tak lapor diri lagi la. Sekejap saya pegi tanye orang HR"


aaahhh sudah. jadi cenggini plak dah. time call cakap lain. bila dah datang cakap lain...aku cakap dalam hati je la.

Pastu matron tu datang balik dan ikut dia pegi bilik mesyuarat. Dalam tu ada orang yang incharge pasal lapor diri, doktor dan beberapa student medical. Masalah aku di terangkan kat dalam bilik mesyuarat tu la. Doktor tu mintak surat tawaran aku. Dia pon kata kau takleh tangguh dah sebab aritu ari last aku. Aku kene explain balik kenapa aku nak tangguh. Doktor tu tanya kalau aku berhenti mengejut, bos akan amik tindakan ape2 ke? Aku cakap, tak tau la. Doktor tu bagi cadangan tanya bos aku dulu macam mane. Pastu aku terangkan yang aritu aku dah call *** dan **** cakap pasal penangguhan dan dorang kata boleh tapi aku kene lapor diri dan datang berbincang dulu. Ayat tak bleh blah, dorang cakap pelantikan aku terbatal la. Kiranya macam aku dah tolak tawaran ni.

Belum settle pasal hal penangguhan, matron tu bangkitkan isu aku tak pakai uniform. Orang yang incharge pasal lapor diri tu pon paham. Aku ni freshie, mane de uniform. Bukannya dari kolej, mane boleh nak samakan. Tapi matron tu beriya-iya cakap kene gak pakai uniform. Tiba-tiba ade Datok masuk, tanye nape kecoh2. Datok tu ingatkan masalah uniform. Tapi bila dah explain balik, baru dia paham dan bagi cadangan supaya berurusan balik dengan KKM. Kecoh memang kecoh dalam bilik tu. Aku sorang nak lawan dengan dorang yang ramai. Suara aku tinggi gak la. Cuma nasib baik aku tak nangis. Aku masih kuat untuk menegakkan ape yang aku rasa betol.

Last-last, masuk bilik matron, bincang balik dengan matron. Dan dia suruh aku balik berurusan dengan KKM. Pastu ikut KKM la nak bagi surat tawaran baru ke cemane. Aku kene marah gak pasal datang lambat. Padahal aku dah datang awal-awal kat ***. Dorang yang uruskan lambat. Salah aku gak ke? Sebelum balik, sempat gak la dia membuat anggapan tak betol pasal aku. Dia cakap,

"DARI CARA AWAK NI, MACAM AWAK TAK BERMINAT PON NAK BEKERJA. DATANG TAK PAKAI UNIFORM"

"saya nak mohon penangguhan sebab tu tak pakai uniform dan lagi 1, uniform saya belum siap"

"AWAK LEBIH SAYANGKAN KERJA FASTFOOD AWAK BERBANDING KERJA NURSE NI"

"bukan camtu.saya cuma mintak tangguh 2 minggu je pon. 7hb nanti saya datang la berkhidmat.

time tu ade beberapa staff nurse lagi kat situ. dia pon start membebel. cakap budak-budak baru ni berlagak la. mentang-mentang ada degree tapi buat keje tak reti. bebelan yang merupakan sindiran dan cabaran.

Sebelum nak balik, aku mintak maaf kat matron tu kalau menyusahkan dia dan terima kasih banyak-banyak. Baru la nada dia berubah sikit. Takde nak bom-bom aku sangat.

Aku terus balik KL petang tu jugak dan esoknya pegi KKM. Settle senang je dengan orang KKM. KKM cakap dorang akan berurusan dengan ****.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 CoMMeNT:

ijad said...

citer yang menarik..

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

ijad: macam tak baca je.

zati_nadia said...

Huhu...terus2kan bersabar ye...sungguh mencabar kisah report duty umi..~_~..zati faham.......(almaklumla...kite pon ade pengalaman tersendiri jugak...^_^)..pengalaman2 cam ni lah yg buat diri kita jadi lebih kuat utk survive!!!CHYIYOOO""!!!

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

best best