RSS
Blog ini adalah catatan AKU dalam menjalani hidup. Hak AKU untuk menulis, Hak anda untuk membaca dan Hak anda untuk komen. TERIMA KASIH kerana menyinggah, membaca dan meninggalkan komen.

Tenteng

Siang tadi aku tengok cerita Tersasar di JalanMu, arahan Erma Fatima. Cerita yang banyak menang anugerah Skrin 2009 baru-baru ni. Tengok iklan macam bes, pastu kat syok pon ade. Ape lagi, aku download ar. Cite dia boleh tahan la. Memang betol2 menggambarkan masyarakat sekarang tapi aku rasa tu baru sikit. Ade lagi kisah masyarakat yang kita tak tau.

Dadah
Seks bebas
Mak nyah

Pelacuran

Keganasan rumahtangga


itu antara isu dalam cerita ni. Kalau nak tengok, bole download kat www.syok.org. Tapi kene register dulu.

Ada satu scene dalam cerita ni, budak-budak tu main tenteng. Aku teringat time kecik-kecik dulu. Selalu main tenteng petang-petang lepas sekolah. Kalau dah menang satu round, boleh buat rumah la. Siap lukis langsir lagi kat petak yang kononnya rumah kita. Pastu kalau orang lain dapat 'rumah' kita tu, kira 'rumah terbakar'. Kalau tak silap aku, ada banyak nama tenteng ni, tapi aku tak ingat dah.



Sekarang dah takde tanah nak main tenteng. Kalau nak lukis atas simen, nanti ada yang mengamok plak. Nanti lama-lama, dah takde orang tau kewujudan tenteng ni.


naDDy: sape tak penah main tenteng, angkat kaki dua-dua belah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cuba jawab

Kalau bercinta, kene berjumpa ke?

Kalau kene, bila masa yang sesuai untuk berjumpa?


Kalau berkawan plak, kene jumpa ke?

Kalau tak jumpa, tapi terus berkawan di alam maya, kekal lama tak?








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Aku memang tak boleh di harap

....eh bukan...bukan...

Aku memang tak berharap. Aku memang tak berharap untuk lulus intebiu SPA aritu. Masih ingat entri ketidakpuashatian ni. Yela. teruk gak aku kene hentam. Dan patah semangat aku dibuatnya. Sampaikan nak apply private hospital lain pon takde semangat. Nak update blog pon takde semangat.hehe..

Tapi semalam, keputusan intebiu aritu keluar. Kat website SPA tulis 11 Disember 2009, tapi semalam kawan aku sms bagitau keputusan dah keluar. Balik je keje, aku terus on laptop dan cek keputusan.

Dan ini yang aku dapat


Aku di tawarkan untuk 2 jawatan. Alhamdulillah dapat jawatan yang aku nak iaitu Nurse U41. Kawan aku yang di suruh apply balik tahun depan pon lulus intebiu ni. Tapi dia dapat jawatan pengajar nurse U41. Dan ramai lagi coursemate yang intebiu aritu berjaya. Syukur sangat-sangat.

Selepas difikir-fikirkan semula, mungkin penemuduga saja nak uji aku masa intebiu aritu atau dorang memang kene terima aku sebab aku penah di taja oleh pihak dorang.

Ape-ape pon, aku BERSYUKUR sangat-sangatttttttt.


naDDy: tunggu surat tawaran dari kementerian kesihatan plak. kemane aku akan di campak?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sayang sebab ape?

Sejak akhir-akhir ni, aku selalu tertanya-tanya...perlu sebab ke untuk kita sayang seseorang?

Dulu aku dengan coursemate aku penah bincang pasal hal ni. Sebab boyfren coursemate aku selalu tanye coursemate aku kenapa sayang dia.

Aku cakap dengan coursemate aku, kadang-kadang sayang tu datang dari rasa kesian atau rasa simpati. Tapi sayang tu jugak akan datang dengan tiba-tiba.

Sekarang aku plak dalam dilema. Tertanya-tanya kenapa aku sayang seseorang. Kalau family tu lain lah. Hari-hari kita dengan dorang, susah payah pon dengan dorang. Memang la kena sayang.

Tapi ni sayang seseorang yang kita baru kenal. Baru tak baru sangat la. Lame pon tak lame sangat.

Dari rindu ke sayang, dari sayang ke cinta.

Sekarang ni aku tengah konfius samada aku sayang dia atau rasa sunyi aku yang menyebabkan aku perlu dia untuk berbual setiap hari dan sms setiap hari. Dia tak macam yang aku harapkan dan aku tak tau ape yang serasi antara kitorang. Tapi aku masih rasa rindu dan sayang kat dia.

Aku pon tak tau samada sayang aku ikhlas atau terpaksa. Dah banyak kali aku nak cakap dengan dia tentang hal ni tapi aku takut aku akan mengecewakan dia. Aku memang seorang yang memerlukan kepastian dalam setiap yang aku lakukan.

Perlukah aku bincang dengan dia?
Perlukah aku tanye kenapa dia sayang aku?

Kadang-kadang kita takut untuk terlalu sayang pada seseorang sebab takut kehilangan dia atau sayang kita tidak terbalas seperti yang di harapkan.


naDDy: lame tak update, sekali update entri jiwang...haha~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kak, pinjam...


Mula-mula,
"Kak, pinjam 4 ringgit nak beli cendol untuk Jack"
Sanggup dia naik ke tingkat 3, pegi surau, cari aku untuk pinjam duit. Aku bagi. Tak kesah sangat la. 4 ringgit je.

Lepas sebulan,
"Kak, pinjam 5o ringgit. Nanti saya bayar 10 ringgit setiap hari"
Aku berpikir, kalau dah nak bayar 10 ringgit setiap hari, baik takyah pinjam.

Seminggu selepas sebulan,
"Kak, pinjam 200...(dalam nada bergurau tapi berharap). Saya nak bayar hutang kat kawan saya"
"Kenape tak pinjam dengan family?"
"Family tak boleh tau la kak. Kalau family tau, mati la saya"
Aku pon buat-buat tak layan.

Dua minggu selepas sebulan,
"Kak, pinjam 100 je kak, aku tak cukup lagi 100 je mau bayar hutang kawan"

Tadi,
"Kak, pinjam 20 je kak. Saya terdesak sangat ni mahu bayar hutang kawan"
Aku pelik bin hairan. Dah pukul 11mlm, bile dia nak bayar hutang kat kawan dia. Pastu nak pinjam 20 ringgit, berapa la sangat.
"Sori la, aku takleh bagi la"


Kadang-kadang aku pelik dengan orang yang nak pinjam duit ni. Dah tau takde duit, buat la cara macam orang takde duit. Takyah nak hidup mewah, nak beli itu, nak beli ini. Ape orang nak, semua dia nak. Bile dah sempit, dah sesak kemudian hari, baru nak menggelabah.

Lagi satu hal, ape-ape hal pon. Family come first. Memang la mula-mula kene ceramah dengan family tu, tapi lame-lame family tu gak yang tolong. Air di cincang takkan putus.

Dalam kes aku ni, bukan aku tanak bagi pinjam. Tapi aku memang aku tanak bagi..hahahaha...Duit aku yang dia pinjam 4 ringgit tu pon dia dah lupa. Ni nak pinjam lagi. 4 ringgit tu tak berapa sangat. Kalau dia ingat, dan nak bayar, bayar lah. Kalau tak, aku tak kesah. Dan mengikut akak aku selaku penasihat aku, dia kata baik takyah bagi pinjam. Same gak nanti. Dia dah settle hutang dengan kawan dia. Nanti dia berhutang dengan aku, aku plak sangkut. Kitaran dia camtu gak. Tah bila akan berakhir.


naDDy: biar papa, asal bergaya atau biar tak bergaya, asal tak papa?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Copot dan Ciput

Copot cahabat ciput Catu cenje, ciput cite-cite came copot cambil cari cengkerik. ciput cuke cite-cite came copot cebab copot cahabat ciput. Cemace ciput came copot cari cengkerik, ciput cakcikan catu cahye cerah. cahye cerah ciput cakcikan cangat cerah campai ciput came copot cilau. cahaye cerah cube culik copot. Ciput cangat cuak. ciput cepat-cepat camba copot cebelum cehaye cerah cempat culik copot.

copot cangat cuak came. ciput came copot cepat-cepat cari chelter cambil cepat-cepat cembunyi. ciput came copot cembunyi cenyap-cenyap cupaye cahaye cerah cucah cari ciput came copot. ciput cakap came copot, "chuuu... chuuu...cenyap... cenyap copot... ". copot cambung cakap, "copot cudah cenyap...ciput cenyap camelah... ". celepas cejam, cahaye cerah cudah chow cebab
cucah cari ciput cape copot.

ciput came copot cangat cuke cebab cahaye cerah cudah chow. copot cenyum cambil cakap, "copot cayang ciput cebab ciput celamatkan copot... ". ciput cenyum cambil chow came copot... Caja cuka cuka.


CECIAN, CIMA CACIH


Sumber: Isuhangat


naDDy: ceronok cak cerita ci?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Masak, Gaji, BBQ

Aku gabung 3 cerita dalam 1 entri.

1. Masak

Kat tempat keje aku ade peruntukan untuk makan. Bos bagi RM30 sehari untuk 10 orang makan, jadi sorang 3hinggit. Kalau ikutkan memang tak cukup. Lagi plak yang nak makan tu lelaki. Walaupun badan kecik, makan banyak. Nak dijadikan kisah, ada sehari tu, orang yang di tugaskan masak takmo masak. Merajuk gamaknye. Sebab dia mintak dengan bos untuk naikkan peruntukkan tu. So, dah takde orang nak masak, Aku la kene masak. Tak pasal-pasal kene siang ayam, siang sayur, siang malam, pastu kene masak. Kat umah pon aku tak buat camtu. Al maklumlah ade mak, sume mak buat.


2. Gaji

Sepatutnya aku dapat gaji 1hb aritu, tapi semalam baru aku dapat gaji. Aku dapat RM700 untuk 19 hari bekerja. Sepatutnya 26 hari, tapi tolak 4 hari training dan 2 hari aku sakit, tinggal la 19 hari. Tapi tu pon dah masyuk. Aku buat part time je. Kalau fulltime, gaji tetap dalam RM850. Kalau aku keje cukup sebulan, sehari keje 10jam, lagi masyuukk...Tapi badan pon sakit ar. Cam aritu..hehe..


3. BBQ

Malam ni lepas keje, tempat keje aku nak buat BBQ. Sempena sale yang melebihi target bulan lepas. Target 45ribu, tapi dapat 52ribu. So, bos besar belanja semua staff makan BBQ.

" Nadrah, u boleh makan babi?"
"Tak boleh la. Kenapa u tanye?"
"Itu tadi Jack (manager) cakap mau buat babikiu"
"Bukan itu babi la. Ini BBQ. Bakar-bakar itu ayam, jagung, hotdog..Macam tu lah."
"Oh, saya ingat mau masak babi"
"hehe..."

Itu perbualan aku dengan staff kat tempat keje aku. Dia orang myanmar. Ye..pekerja kat tempat keje aku orang myanmar. Pekerja yang diambil dari agensi dan telah di latih untuk masak di tempat keje aku. Dorang ni tak pandai sangat bahasa melayu. Cakap omputih tu boleh la sket2. Cuma kadang-kadang ape yang dorang sebut, aku tak paham. Macam pelat pon ade. Cube bayangkan orang lidah pendek cakap, perkataan dia tak jelas kan? Camtu lah dorang ni. Aku bukan nak mengutuk, tapi nak suh korang imagine.


naDDy: sediakan perut sebelum BBQ

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ketidakpuashatian

Arini aku tak keje. Aku pegi intebiu yang di tunggu-tunggu iaitu intebiu dengan pihak SPA. Surat panggilan intebiu untuk 2 jawatan: Jururawat U41 / Pengajar Jururawat U41. Tempat: Pusat Temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, Jalan Cenderasari, 50520 Kuala Lumpur.

Sebelum kul 8 aku dah ade kat tempat intebiu. Dah ramai gak yang datang. Semuanya lebih kurang 20 orang. Arini intebiu untuk 2 jawatan. Pegawai Penyelidik Q41 dan Jururawat U41/ Pengajar Jururawat U41.

Giliran aku ke 8. Time tunggu, masing-masing bincang pasal ape yang mungkin di tanya. Aku pasang telinga je la. Kebanyakan yang datang intebiu adalah golongan berumur yang dah berkali-kali mohon SPA ni.

Aku sempat gak call membe aku, tanye ape soalan yang ditanya dan hafal ape-ape yang patot. Last minute la..

Tiba giliran aku, penemuduga keluar bilik, nak pegi minum. Time tu dah pukul 11. Aku lepak lagi. Tunggu sampai dorang abis minum. Aku pon lapar gak. Tapi tahan je la.

Yang aku tak puas hati adalah......

1. Aku kene soal pasal 'dressing'. Dia tanye pasal langkah2. Aku rasa aku dah jawab betol, macam yang lecturer aku ajar. Tapi dia kata aku silap. Penggunaan perkataan aku pon tak betol. 'Sterile area' maksudnya kawasan sterile. Tak semestinya kawasan tu kene luas sebesar bilik. Tapi penemuduga tu kata cakap 'sterile set' sudah lah. Dia kata area tu macam satu bilik ke. Lagi satu, 'consent' tu izin kan? Kalau nak buat ape-ape prosedur, kene ade consent. Yang selalunya operation la kene ade consent. Tapi ni aku gune perkataan 'consent' untuk buat prosedur 'dressing'. Aku siap cakap 'verbally consent' lagi. Tapi dia kata perkataan tu terlalu bombastic...Aduh~makne sama gak. Teringat pensyarah aku yang nak jawapan sebijik2 perkataan dalam kepala dia. Takleh lain sikit pon..

2. Penemuduga salahkan aku takde pengalaman. Dia tanye aku keje ape sekarang. Aku cakap la jadi waitress. Dia kata keje aku takde kaitan dengan ape yang aku belajar 4 tahun. Dan sia-sia la aku belajar selama ni. Aku jawab balik, aku kata aku apply ape yang aku belajar kat U time aku keje tu jugak. Nursing not only for nursing job, nursing is holistic and applicable to any circumstances! Tapi aku tetap di tentang, dorang kata tak sama. Ade betol dan ade tak betolnye.

3. Aku kan penah dapat tawaran dari private hospital. Dorang kata aku memilih. Aku jawab la balik sebab-sebab aku tak boleh nak terima tawaran tu. Dan salah satu sebab UTAMA adalah aku terikat dengan JPA ni. Dan lagi sekali aku di salahkan tak merebut peluang dan pengalaman yang di beri.

4. Dorang nasihatkan aku untuk terima je tawaran dari private hospital sementara dapat tawaran keje kerajaan. Cakap memang la senang. Yang kene bayar penalti kalau aku lari kontrak kat private hospital tu sape? AKU gak kan??? Bukan dorang. "Awak keje la private dulu, nanti dah ade pengalaman, baru keje kerajaan"....erk~ lain macam je bunyi. Aku terpikir, aku freshie, kalau aku buat silap time kat private hospital, semua aku kene tanggung. kalau kat hospital kerajaan, kerajaan kene tanggung. Sebab itukah dia cakap camtu?


Itu kisah aku tak puas hati dengan dorang. Tapi aku pon ade silap gak. Aku ni fail bab isu-isu semasa. Bile dia tanye, aku pon blur la. Jawab sepatah-sepatah je.

Dia tanye hobi aku. Aku jawab melayari internet, baca blog, chatting. Pastu dia tanye aku masuk blog Rosmah ke? aku cakap tak minat politik. Aku suka blog personal. Baca life story orang. Dia cakap pasal bahaya chatting. Aku cakap aku tau dan aku tak bodoh untuk transfer duit bagi orang yang tidak dikenali. Dia tanye aku Facebook, aku cakap aku tak berminat.


Teruk gak kene hentam arini. Intebiu yang paling teruk. Intebiu private senang je.

Kawan aku pon kene hentam semalam. Penemuduga tu siap cakap suruh apply lagi tahun depan je. Cari pengalaman dulu. Kalau ko dah tak bagi keje, macam mane nak ade pengalaman. Kang aku kata bangang kang..marah plak. Tapi memang bangang pon.

Tapi kan...aku pikir satu je. Kalau dorang tanak amik aku, dorang la rugi. Dah tanggung aku belajar 4 tahun, pastu tanak gunakan khidmat aku...kan? kan? kan?

hahahahahahahahahahahahaha~

naDDy: intebiu punye pasal, aku berlapar. kul 3 petang baru aku makan dengan lahapnye di mcD.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Along kata muka aku ade ong!

Iye...betol...percayalah~

Bukan Along bukit beruntung...bukan Along abang aku...tapi Along yang datang berurusan kat tempat kerja aku semalam.

"Mana??!!!"

Aku dengar orang menjerit...terkejut aku...Rupa-rupanye lelaki cina tengah bercakap telefon. Tak lama lepas tu ade sorang perempuan bangsa India ke apetah duduk sekali dengan lelaki cina tu.

Aku ingatkan perempuan tu nak cari kerja ke ape..Tapi aku dengar cina tu tanye akaun bank. Pastu time hantar makanan yang di order, aku nampak macam surat perjanjian memungut hutang.

Konfem la tu along...

Tiba-tiba Along tu panggil aku, "Melayu semayang kene bayar hutang tak?", "Mestilah...", aku jawab. Pastu dia cerita pasal sorang melayu ni, isteri 2, kereta Mercedes, rumah besar, pinjam duit kat dia, pastu takmo bayar. Aku nak keje, dia pegi cerita macam-macam plak.

Yang aku tak puas hati pasal Along ni, dia order makanan macam-macam, pastu dia suh peminjam tu yang bayar. Kesian aku tengok perempuan tu korek duit nak bayar bil.

Bile perempuan tu dah blah, Along tu panggil aku. Dia tanye, "u sudah kawin?" "boyfren ada?" "kalau tada, saya jadi u punye boyfren" "U PUNYA MUKA BANYAK ONG"

Aku jawab satu perkataan je, " HA??!!!" , pastu aku blah...

Pastu aku tengok Along tu tidor kat sofa. Dia kata nak tidor kejap, dia suh tengok-tengokkan kete dia kat luar, takut kene saman sebab parking kat tempat takleh parking. Along pon takut bayar saman...ape daaa..



naDDy: ade gak customer panggil aku sayang..hehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rocker bagi surat cinta


Salam,

Amacam awekku? Lu orait ke? Wa harap lu ok-ok je..

Awekku, gua telah membaca surat lu tempohari. Apasal lu buat cenggini kat gua? Selama ni cintan gua terhadap lu bukan main. Lu ingat gua main-main ke? Cintan gua mendalam very deep you know! very deep purple! Lu tak perasan ke?

Apa yang kurangnya gua ni? Cuba lu cakap! Gua ni tak cukup hensem ke? Atau lu sudah ada balak lain? Lu sound gua beb! Mentang-mentang lu keja opis, lu ada skandal dengan mat despatch kat opis lu tu! Mamat poyo tu lu nak? Apa barang?!! Setakat mat despatch, kalau lu nak tau, gua dulupun pernah mintak jadi cikgu tapi tak dapat. Bukan pasal gua takde kelayakan tapi tadika kemas jarang amik cikgu lelaki. Lagipun jiwa gua lebih kepada seni. Tiket konsert gua semua habis jual! Sebab tulah gua jadi tukang jual tiket konsert funfair buat sekian lamanya sampai tauke funfair tu tak offer kat onglain.

Gua memang betul-betul tak puas hati ni! Lu memang bikin gua panas! Sampai hati lu buat macam ni kat gua setelah apa yang gua dah kasik kat lu. Lu ingat gua ni apa?!!

Awekku, lu ingat tak dulu sewaktu lu & gua first time jumpa? Masa tu hujan. Lu takde payung. Lu lari pegi kat bus stop. Lu basah kuyup. Kesian pulak gua tengok lu kesejukan. Gua bukak jeket gua pastu kasik lu pinjam. Baek punya gua usya. Start tulah lu & gua sama-sama sudah feeling-feeling. Gua ingat lagi lagu "antara gadis" masa tu kita layan menjadi lagu tema cinta gua kat lu. Gua selalu nyanyi lagu tu kat talipon public. Lu tak ingat ke? Ke lu dah lupa?!!

Pehal lu buat cenggini?!! Gua dah tangkap cintan maut kat lu wo! Janganlah buat gua macamni! Kalau lu tak suka cara gua lu cakaplah! Janganlah kerana besday lu gua hadiahkan t-shirt metallica, lu buat camni pulak kat gua. Gua tau sapa gua. Gua memang macamni, rocker sejati! Lu pun tau sapa gua. Dulu lu takdepun macam ni. Lu tak kisahpun! Lu layan selamba je. Tapi kenapa sekarang lu berubah? Nampak je gua rocker tapi gua pun beriman jugak, beb! Sembahyang jumaat tak tinggal wo!

Lu pikirlah sindri, beb! Gua dah curahkan segala-galanya kat lu. Gua dah sound mak bapak gua nak meminang lu. Gitar Gibson secondhand gua tu gua dah gadai. Gua buat modal nak kawin dengan lu. Cayalah cakap gua! Gua tak tipu! Betul cakap lu! Gua harap lu pikirlah baik-baik, beb! Gua dah takde awek lain lagi. Lu sorang jelah yang gua cinta. Awek lain gua usya diorg tak layan gua cakap lu! Gua tak tipu! Betul punya cakap lu!

Akhir kata dari gua, kenang gua dalam doa makan malammu. Semoga lu berbahagia, beb!

Yang Benar,
Rocker sejati

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Akhirnya aku tombang

Dah 2 hari aku tak pegi keje. Semalam aku demam mengejut, arini aku ci-bi. Ape itu ci-bi? Tunggu di akhir entri.

Kelmarin aku balik keje kol 12mlm. Semua bos2 Italian Cone Pizza turun padang dan bos paling besar bagi training lagi sekali. Dalam kul 10lebih, bos besar start training. Training pertama, cara-cara nak bancuh air. Cappucino. Cafe Mocha, Cafe Latte, Hot Chocolate, Ice Blended itu, Ice Blended ini. Aku agak kagum sebab bos paling besar pon tau buat keje. Selalunye bos tau bagi arahan. Pantas dan cekap dia buat keje. Perkiraan aku untuk berhenti kerja terbantut sebab sekurang-kurangnya aku dapat sesuatu keje kat situ. Takde la keje macam robot.

Balik keje, cam biasa ar, mandi semayang dan online jap. Lepas dah tutup laptop, takleh tido. Tetiba dalam kol 2 lebih aku MENGGIGIL KESEJUKAN. giler punye sejuk..terketap-ketap bibir aku. aku off kipas, capai sweater, pakai suar panjang. tapi still sejuk. padahal selimut dah setebal toto dah (comforter). Takleh tahan agi dah. Aku pegi bilik mak aku, ajak mak aku tido sekali dengan aku. Nak haba panas. Mak aku kata aku nak demam kot. Then dia follow aku pegi bilik aku. Settle satu masalah.

Dalam pada aku menggigil kesejukan tu, aku jugak menahan sakit perot. Gile punye dia putar. Sejuk lagi...sakit perut lagi...Takleh tidor aku malam kelmarin. Suhu badan aku mencecah 38.6°C, mak aku kata badan aku panas giler tapi aku menggigil kesejukan.

Mak aku kata aku demam sebab tak cukup rehat, keje je takde cuti. Pastu balik lambat. Ni pon dia dah sound aku awal-awal takyah pegi keje selagi tak sihat betol.

Arini demam aku dah settle tapi perut plak buat hal. Masuk ni je dah 10 kali aku keluar masuk bilik termenung atau nama manjenye jamban. Sakit macam nak tercabut usus tapi keluarnye sikit...hehe..Minggu lepas akak aku yang dah kawin sakit perut, beberapa hari lepas akak aku yang lagi sorang sakit perut, arini aku plak...aduyai~

Dah 2 hari tak pegi keje, esok kene pegi ar. Tadi pon manager dah call tanye datang keje ke tak. Kalau nak datang, leh je. Tapi kene letak toilet sebelah kedai, supaya senang aku berlari ke tandas. tapi tu pon kalau sempat ar..hehehe..

Malam ni kene pegi tempat keje, bos besar nak bagi training kedua. Rasa rugi kalau tak pegi tapi kene mintak kebenaran bos besar kat rumah ni dulu la.


ci-bi ialah cirit-birit..lebih sopan bukan?


naDDy: hati-hati dan jaga kesihatan korang. sekarang musim taun...doktor cakap, bukan aku cakap.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

11 jam tiap-tiap hari

Mula-mula 4 jam 4 hari, sekarang 11 jam tiap-tiap hari. tolak 2 jam rehat, lebih kurang 9 jam aku bekerja. Sebab tu la aku tak update belog. Jalan-jalan kat blog orang pon kurang. Baca tapi tak komen. Ada gak yang tak baca, sori la eh. Aku penat gile. masuk keje kol 12 tengahari, rehat kul 5.30-7.30 petang dan balik kol 11malam.

Ramai tanye, "camne keje? bes?" Best memang best tapi penat ar. Bayangkan aku berdiri je selama bekerja tu. Nak curi-curi duduk pon susah sebab ade cctv. Pastu kene jalan laju-laju. Sebab kalau lambat, nanti customer marah, bos pon marah.

Dulu aku tanak keje yang kene berhadapan dengan orang ramai. Low self confident sket ar. Tapi sekarang aku suke, bole kasi up self confident aku. Orang tak tau kalau kita tak confident, kalau kita pandai cover. So, cover la sebaik mungkin...hehe..

Sepanjang lebih kurang 3 minggu aku bekerja, ade beberapa kategori customer yang aku dapat kenalpasti.

1. Keluarga...yang ni selalunya cina. Sekali datang 5-8 orang. Penuh kedai. Order banyak-banyak. Italian Cone Pizza gak yang untung. Ada yang friendly, ade yang fussy..manusia kan.

2. Couple...tak kira lelaki perempuan, atau lelaki-lelaki..Ya! Lelaki-lelaki...gay la kan. Sebabnya dah 3 kali couple tu datang berdua. Dari gaya dorang pon leh agak. Muka hensem tapi sayang, gay. Aku tak cakap dengan member keje aku pon dorang leh perasan..hehe

3. Budak sekolah...selalunye cina la. Balik sekolah, singgah makan ramai-ramai. Banyak betol duit dorang ni. Sekali makan banyak-banyak, of course la kene charge mahal-mahal. Tapi 1 je aku tak suke, al maklumlah baru balik sekolah, macam-macam bau ada..tahan saje la..hehe.

4. Yang ni aku tak tau nak kategori ape. Ade customer perempuan melayu yang selamba badak hisap rokok. Italian Cone Pizza ni leh duduk luar kedai gak, khas untuk smoker atau sape yang suke menghirup angin malam la. Kalau siang-siang duk luar, panas ar~ Yang aku takleh lupe dialog customer sorang ni. Dia cakap dengan anak buah dia. "Duduk luar la ye sayang, auntie nak hisap rokok". Aduh~ bawak budak kecik, takyah ar hisap rokok. Nanti-nanti la.

Haaa....dan yang paling bes, masa aku keje aku nampak 2 couple. Perempuan agak berumur dan lelaki tu dalam lewat 20an. Siap pegang-pegang tangan lagi. Aku terkedu dan terpikir..Ini ke sugarmummy dan toyboy? Selalu baca je, ni nampak depan mata.

Macam-macam jenis manusia ade kan. Tapi aku suke customer yang leh melawak dan faham kesibukan kitorang. Lagi satu, kitorang tak cukup staff. Sape nak keje, leh la apply.


naDDy: update gak akhirnye. aku nak bersiap pegi keje..daaa~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Adik aku

Aku cuma ada seorang adik. Usianya tiga tahun lebih muda daripada aku. Suatu hari, untuk mendapatkan sehelai sapu tangan yang menjadi keperluan anak gadis ketika itu, aku ambil 50 sen dari poket seluar ayah.

Petang itu, pulang saja dari sekolah - ayah memanggil kami berdua.

Dia meminta aku dan adik berdiri di tepi dinding. Aku menggeletar melihat rotan panjang sedepa di tangan ayah.

"Siapa ambil duit ayah?" tanya ayah bagai singa lapar.

Aku langsung tidak berdaya menentang renungan tajam mata ayah.. Kedua-dua kami membisu,cuma tunduk memandang lantai.

"Baik,kalau tak mengaku,dua- dua ayah rotan!" sambung ayah sambil mengangkat tangan untuk melepaskan pukulan sulungnya ke belakang aku.

Tiba-tiba, adik menangkap tangan ayah dengan kedua-dua belah tangannya sambil berkata, "Saya yang ambil!"

Belum sempat adik menarik nafas selepas mengungkapkan kata-kata itu, hayunan dan balunan silih berganti menghentam tubuh adik. Aku gamam,lidah kelu untuk bersuara. Walau perit menahan sakit, setitis pun airmata adik tak tumpah..

Setelah puas melihat adik terjelepok di lantai, ayah merungut:

"Kamu sudah mula belajar mencuri di rumah sendiri. Apakah lagi perbuatan kamu yang akan memalukan ayah di luar kelak?"

Malam itu, emak dan aku tak lepas-lepas mendakap adik.

Belakangnya yang berbirat dipenuhi calar-balar cuba kami ubati.

Namun

adik cukup tabah. Setitis pun air matanya tidak mengiringi kesakitan yang mencucuk-cucuk.

Melihat keadaan itu, aku meraung sekuat hati, kesal dengan sikap aku yang takut berkata benar.

Adik segera menutup mulutku dengan kedua-dua belah tangannya lalu berkata,"Jangan menangis kak,semuanya dah berlalu!"

Aku mengutuk diri sendiri kerana tidak mampu membela adik.

Tahun bersilih ganti, peristiwa adik dibelasah kerana mempertahankan aku bagaikan baru semalam berlaku. Adik mendapat tawaran belajar ke sekolah berasrama penuh dan aku pula ditawarkan menyambung pelajaran ke peringkat pra-universiti.

Malam itu ayah duduk di bawah cahaya lampu minyak tanah bersama ibu di ruang tamu. Aku terdengar ayah berkata, "Zah, kedua-dua anak kita cemerlang dalam pelajaran. Abang bangga sekali!"

"Tapi apalah maknanya bang...!" aku terdengar ibu teresak-esak.

"Dimana kita nak cari duit membiayai mereka?"

Ketika itulah adik keluar dari biliknya. Dia berdiri di depan ayah dan ibu.

"Ayah,saya tak mahu ke sekolah lagi!"

Perlahan-lahan ayah bangun, membetulkan ikatan kain pelekatnya dan merenung wajah emak,kemudian wajah adik dalam-dalam.

Panggggg.... sebuah penampar singgah di pipi adik. Seperti biasa yang mampu aku lakukan ialah menutup muka dan menangis.

"Kenapa kamu ni?Tahu tak,kalau ayah terpaksa mengemis kerana persekolahan kamu, ayah akan lakukan!"

"Orang lelaki kena bersekolah. Kalau tak, dia takkan dapat membawa keluarganya keluar daripada kemiskinan," aku memujuk adik tatkala menyapu minyak pada pipinya yang bengkak.

"Kakak perempuan... biarlah kakak yang berhenti."

Tiada siapa yang menyangka, dinihari itu adik tiada dibiliknya.

Dia membawa bersamanya beberapa helai baju lusuh yang dia ada. Di atas pangkin tempat dia lelapkan mata, terdapat sehelai kertas yang tercatat.... .

"Kak...untuk dapat peluang ke universiti bukannya mudah. Saya cari kerja dan akan kirim wang buat akak."

Apa lagi yang saya tahu selain meraung. Ayah termenung, jelas dia cukup kecewa. Begitu juga emak yang menggunakan air matanya memujuk ayah.

Suatu petang ketika berehat di asrama, teman sebilik menerpa:

"Ada pemuda kampung tunggu kau kat luar!"

"Pemuda kampung?" bisikku. "Siapa?"

Tergesa-gesa aku keluar bilik. Dari jauh aku nampak adik berdiri dengan pakaian comotnya yang dipenuhi lumpur dan simen.

"Kenapa sebut orang kampung, sebutlah adik yang datang!"

Sambil tersenyum dia menjawab, "Akak lihatlah pakaian adik ni. Apa yang akan kawan-kawan akak kata kalau mereka tahu saya adik kakak?"

Jantungku terasa berhenti berdenyut mendengarkan jawapannya. Aku cukup tersentuh. Tanpa sedar, air jernih mengalir di pipi. Aku kibas-kibas bebutir pasir dan tompokan simen pada pakaian adik.

Dalam suara antara dengar dan tidak, aku bersuara, "Akak tak peduli apa orang lain kata."

Dari kocek seluarnya, adik keluarkan sepit rambut berbentuk kupu-kupu.Dia mengenakan pada rambutku sambil berkata, "Kak, saya tengok ramai gadis pakai sepit macam ni, saya beli satu untuk akak."

Aku kaku. Sepatah kata pun tak terucap. Aku rangkul adik dan dadanya dibasahi air mataku yang tak dapat ditahan-tahan.

Tamat semester, aku pulang ke kampung sementara menunggu konvokesyen.

Aku lihat tingkap dan dinding rumah bersih, tak seperti selalu.

"Emak,tak payahlah kerja teruk-teruk bersihkan rumah sambut saya balik."

"Adik kamu yang bersihkan. Dia pulang kelmarin. Habis tangannya luka-luka."

Aku menerpa ke biliknya. Cantik senyum adik. Kami berdakapan.

"Sakit ke?" aku bertanya tatkala memeriksa luka pada tangannya.

"Tak....Kak tahu, semasa bekerja sebagai buruh kontrak, kerikil dan serpihan simen jatuh seperti hujan menimpa tubuh saya sepanjang masa. Kesakitan yang dirasa tidak dapat menghentikan usaha saya untuk bekerja keras."

Apalagi...aku menangis seperti selalu.

Aku berkahwin pada usia menginjak 27 tahun. Suamiku seorang usahawan menawarkan jawatan pengurus kepada adik.

"Kalau adik terima jawatan tu, apa kata orang lain?" kata adik.

"Adik takde pelajaran. Biarlah adik bekerja dengan kelulusan yang adik ada."

"Adik tak ke sekolah pun kerana akak." kata ku memujuk. "Kenapa sebut kisah lama, kak?" katanya ringkas, cuba menyembunyikan kesedihannya.

Adik terus tinggal di kampung dan bekerja sebagai petani setelah ayah tiada. Pada majlis perkahwinannya dengan seorang gadis sekampung, juruacara majlis bertanya, "Siapakah orang yang paling anda sayangi?"

Spontan adik menjawab, "Selain emak, kakak saya...."katanya lantas menceritakan suatu kisah yang langsung tidak ku ingati.

"Semasa sama-sama bersekolah rendah, setiap hari kami berjalan kaki ke sekolah.Suatu hari tapak kasut saya tertanggal. Melihat saya hanya memakai kasut sebelah, kakak membuka kasutnya dan memberikannya pada saya. Dia berjalan dengan sebelah kasut.. Sampai di rumah saya lihat kakinya berdarah sebab tertikam tunggul dan calar-balar. "

"Sejak itulah saya berjanji pada diri sendiri. Saya akan lakukan apa saja demi kebahagiaan kakak saya itu. Saya berjanji akan menjaganya sampai bila-bila."

Sebaik adik tamat bercerita, aku meluru ke pelamin, mendakap adik sungguh-sungguh sambil meraung bagaikan diserang histeria.


naDDy: aku takde adik dan ini bukan kisah aku. sape ade adik, sayang la adik masing2 ek. akak dan abang jugak~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cantik salah, tak cantik pon salah

kalau lelaki, tukar cantik kepada hensem

Tak cantik, nak cantik. Bila dah cantik, jadi masalah plak. Cemane tuh?

Aku pernah terpikir, susah tak jadi orang cantik ek? Yela, pegi mane2 mesti ade orang usha. Silap2 boleh kene kacau. Yang lebih teruk lagi, jadi mangsa rogol...Nauzubillah~

Kalau yang tak cantik, nak jadi cantik. Macam-macam produk di gunakan..krim itu, krim ini...nak putihkan muka...nak hilangkan jerawat...nak hilangkan parut...buat pelastik surgeri pon ade...

Orang yang cantik ni selalu konfiden je. Orang yang kurang cantik plak, selalu rendah diri, malu2. Tapi kan cantik tu subjektif. Kalau pon kita tak yakin pada diri kita, jangan tunjuk kat orang. Biar kita je yang rasa.

Tak di nafikan imej tu penting. Kene jaga personaliti. Tapi jangan sampai melampau dah la. Jangan mengubah sampai apa yang kita buat tu jadi haram dan berdosa.



__________Cantik vs Tak Cantik__________

Seorang pengarah sebuah syarikat sudah mendapatkan Sekretari yang diinginkan, lalu beliau menugaskan stafnya Ajoi untuk meneruskan baki temuduga dengan calon-calon yang masih ada... Pengarah tersebut mengarahkan Ajoi menolak semua calon yang tinggal. Dengan yakinnya Ajoi melaksanakan tugasnya. Satu persatu calon dipanggilnya.

Ajoi : "Kamu memohon sebagai apa?"

Calon 1 : "Sekretari"

Ajoi : "Kamu merasa cantik ke tak?"

Calon 1 : "lebih kurang macamtu la"

Ajoi : "Permohonan Kamu tidak diterima."

Calon 1 : "Sebabnya?"

Ajoi : "Nanti pekerja disini akan jatuh cinta pada kamu dan berlaku perkara tak elok... "

Calon 1 : "Sebenarnya saya merasa tidak cantik"

Ajoi : "Makin lah saya tidak terima."

Calon 1 : "kenapa pulak ?"

Ajoi : "Buat sakit mata aje


naDDy: kalau nak dipikirkan masalah ni, sampai bile2 tak sudah~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kenapa aku suruh undi

kat seblah kanan tu ade kotak undi. tapi takyah tanda pangkah, lipat kertas dan masukkan dalam kotak undi. ni undi moden.


aku buat kotak undi tu sebab ade blogger kata layout ni tak lawa. aku tak kesah kene tegur. sebab kadang2 layout blogger menyakitkan mata, menyusahkan baca. jadi, bile orang tegur, kita tau la layout tu ok ke tak. Kalau tak, orang malas nak baca. Yelah, isi bagus tapi sebab layout tak bes, isi tak sampai. Kan tak syok tu.


Tak logik la kalau kita buat blog tapi tanak orang baca, tanak orang komen. Kalau camtu, baik private kan je. Bila ade orang baca blog kita, pastu komen2, mesti hati berbunga. Pastu semangat nak berblog pon bertambah.


Aku dah nak buang kotak undi tu. kalau sesiapa yang baca entri ni dan ade komen pasal layout ni, bagitau la ye. Aku tak kesah.


Aku ni cepat bosan, suke tukar2. Masalahnye kebanyakan layout yang cantik, sume gelap2. Aku nak buat cemane.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 jam 4 hari

Aku penah tulis pasal Pizza berbentuk kon. Aku cakap ada sambungan. Ni la sambungannya.


Yang sebenarnya....dragon ballz ade 7 bijik kesemuanya.hehe...


Yang sebenarnya, aku dah 4 hari keje kat Italian Cone Pizza tu. Setiap hari keje 4 jam, selama 4 hari. 4 hari ni training je. Keje tanpa gaji. Kalau lulus training, baru la di ambil bekerja. Tapi manager tu kata, mesti akan di ambil punye lah.


__________Hari Pertama__________


Aku datang kul 12tengahari.

"Saya datang nak keje"

"Oh, awak start arini?"

"A'ah"


"Kejap eh, manager takde"


Aku pon tunggu la. Nak dekat 1230, baru manager sampai. Dia suruh Ashvini bagi aku baju, apron dan key. Aku mintak baju size M, suar size 30 tapi yang ade baju size L, suar size 26 dengan 32. Aku amik je la baju tu, suar aku tak amik. Aku pakai suar sendiri. Yang penting hitam. Pastu Ashvini nak bagi key, aku cakap takyah sebab aku dah pakai tudung. Gile pe nak pakai key je, tak pakai tudung..hehe..

Pastu aku diperkenalkan dengan pekerja2 yang ada. Bahagian kitchen semua lelaki, muka comel2 tapi......... Manager tu nama Jack. Dia suh aku jadi runner je aritu. Bukan berlari-lari eh. Tapi tolong sesikit, yela..hari pertama.

Aku kene lap pintu, lap meja, lap cermin. Bagi sesape yang tak tahu, untuk lap cermin, sila gune surat khabar untuk lebih berkilat, bukan gune kain. Lepas abis mengelap, aku kene hantar makanan yang di order. Susah jugak sebab tak kenal rupa bentuk makanan dengan nama. Dah la macam-macam jenis pizza dan spaghetti.. Tak gheti aku heh~

Aku di demo sekali je bagaimana cara2 nak amik order. Pastu bile time customer ramai, tak cukup kaki, tangan dan badan, aku memberanikan diri untuk ambik order. Aku dabel tripel cek. Takut silap. Nasib baik ok.

Walaupun kelam kabot tapi aku seronok. Jack kata " bagus ar U, I belum ajar, U sudah pandai. Esok I ajar lagi."

__________Hari Kedua__________

Aku datang2 je, Jack dah panggil. Dia nak ajar aku cara amik order. Dia terangkan satu2 menu yang ade. Mane sedap, rasa ape, macam mane nak kasi sale tinggi. Baru lah senang sikit aku nak amik order kalau customer tanye ni ape, ni ape ni ape.

Dah 2 hari, lunch hour je mesti ramai customer. Sampai kene amik meja dari luar. Aku pon amik order dengan lebih yakin dan serve pada customer. Satu yang paling penting, lepas dah amik order, kene repeat ape yang di order. So, jangan bosan untuk mendengar apa yang waitress ulang. Kalau silap, jangan nak salahkan waitress plak, sebab dia dah ulang...Tapi customer always right...an? an? an?

Tengah nak kemas2 meja...PRANGGGGGG....botol chilli pepper terjatuh..."Oh my God!" Itu yang terpacul dari mulut aku. Dah asik cakap omputih, tu la jadinya. Bukannye nak sebut "Ya ALLAH'...time tu ade 5 orang customer, bos dan bos yang baru masuk. Aku ingat kene marah, tapi Jack gelak dan dia ajuk aku cakap Oh my God tu.. Tak kene ganti pon sebab dulu Jack penah pecahkan jugak. Punca botol tu jatuh adalah bekas botol-botol tu takde penahan tepi, so menggelongsor jatuh ke lantai, lalu hancur berderai lah ia.

Aku legaaaaaa~

__________Hari Ketiga__________

Aku datang dengan tidak bersemangat. Aku dah rasa bosan. Time bz tu aku suke la tapi bile dah takde customer, aku bosan. Tak tahu nak buat ape.

Aku masuk, tengok Vini takde, Jack pon takde, yang ade 2 orang tukang masak yang comel. Aku tanye salah sorang, "Vini mane?" Pastu dia jawab ape tah. Aku tak paham dan tak dengar dia cakap ape.

Pastu mulakan keje macam biasa. Kemas kalau ade kotor2, amik order, layan customer, senyum dan senyummmmm...Yang kedua penting keje waitress ni kene PERAMAH. Customer masuk kene cakap, "HI MISS/SIR, WELCOME~" kenapa aku capital letter kan? sebab cakap tu dalam nada menjerit, bersunggoh-sunggoh lah. Malu kene masuk lam poket. Bile customer nak balik, kene menjerit lagi, "THANK YOU MISS/SIR, PLEASE COME AGAIN".

Arini aku sorang pekerja perempuan kat Italian Cone Pizza tu. Customer pon tak menyerbu secara serentak time lunch hour. Satu keluar, satu masuk. So, aku berjaya handle kesemua customer dengan baik. Aku keje dalam keadaan hepi walaupon pada mulanya tak bersemangat.


__________Hari Keempat__________

Esok hari keempat.

Tak tahu ape akan terjadi.

Aku nak datang bekerja dengan tak bersemangatlah.

Nanti mesti hepi, macam hari ketiga.hehehe...



naDDy: jangan tanye aku keje cawangan mane dan jangan mintak pizza free kat aku. Aku bukan tokei okey?





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

erk~

Pada hari ini, tengahari tadi....


"Malam ni pukul 9pm I dah nak gerak g Sabah...Nanti U tolong tengok-tengokkan kereta I dan rumah I ok... Kunci I letak kat ofis dady I...Kalau ade pape hal, call I ok..."

erk~ sape plak nih. takpe2.nanti aku reply.


"Bukan ke I ikut U pegi Sabah?hehe....U ni sape daaa.silap orang ar tu..."

Tak lame kemudian dia call.


"Helloo..U ni sape?"

"Helloo..aik..U yang call I, U tanye I sape?"

"Ha...call?"


"Eh silap-silap..U yang sms I tadi kan? U tanye I pulak"


"Ye ke? Jap..jap"
dia tengah cek sms la kot.

"A'ah lah. Sorry2...U ni sape eh?"


"I sape? Takde sape-sape. Ok lah bye..."


"Ok bye"


Pastu dia sms balik.


"Sorry kk...U ni sape?"

"It's ok...I kawan baru U. Balik Sabah nanti jangan lupa belikan I mutiara Sabah tau.

"He he..ok name U ape?"


"Janji tau? Name I naddy. Name U? Wife U sihat?


"Im promis...Im Shah.."
tak balas pasal wife pon..

"U pegi Sabah berapa lame? Dah siap packing ke? Nak I tolong?"


"1 minggu...I dah abis packing"


sms terbehenti setakat tu. Malas dah aku nak layan. Buatnye suami, tunang atau pakwe orang, Buat naya je.hehe...

Time dia call dan sms aku, akak aku ade skali dengan aku. Akak aku kata jangan bagi name penuh. Aku cakap, kalau bagi name penuh pon, dia bukan tau betul ke tak tu name aku.

Aku budget dia anak orang kaya. Yelah, nak pegi Sabah, pastu suh orang tengokkan kereta dengan rumah.

Aku cakap dengan akak aku, "suara dia sedap, mesti tak hensem..hehe.."
Akak aku cakap, "tak hensem takpe, tapi berduit..hehe.."

Teringat aku kat entri apei pasal lelaki/perempuan yang suara sedap tak hensem/tak lawa. Tapi perempuan/lelaki yang suara sedap, lawa/hensem. Tak caya? try baca NI. Aku pon ade buat kaji selidik secara tak langsung dan memang terbukti..hehehe...



naDDy: aku yang dah takde keje.hahaha~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pizza berbentuk Kon

Tau bentuk kon cemane tak? Ala...takkan tak ingat. Time sekolah dulu, dalam subjek Matematik mesti suruh kira isipadu bentuk-bentuk dan salah satunya bentuk kon. Tak pon kon kaler oren yang selalu ada kat tengah atau tepi jalan tu.

[:: Kira isipadu kon tersebut (5m) ::]

Pizza selalu makan tak? Kalau tak selalu, penah makan tak? Tak kesah la Pizza Hut, Shakey's atau Domino's.

[:: Kira diameter pizza tersebut (3m) ::]

Setakat ni faham? Dapat jawab soalan matematik tersebut? Kalau tak dapat, dapatkan jugak jawapannya!!!

Dah tengok gambar kon dan pizza puas-puas? Ingat rupa bentuknya? Dah save dalam memori otak?

Sekarang tutup mata (tutup lepas habis baca ayat ni la) dan bayangkan pizza berbentuk kon.

Bayangkan....bayangkan...bayangkan... (jangan tertidor plak~)













Dapat bayangkan tak? Tak dapat? ermmmm....tengok je la gambar bawah ni.

[:: Hot & Spicy Chicken ::]

[:: Chicken Supremo ::]

[:: Classic Beef Pepperoni ::]

Tiga je cukup la erk? Ni lah produk Italian Cone Pizza. Baru ada 2 cawangan kat Malaysia.

Cheezy and Crunchy.... sedap~

Aku dah makan dah hari Rabu yang lepas. Tujuan keluar lain, tapi lain yang jadi. Apekah? tunggu kesinambungan entri ni. Yang dah tau, dendiam!!!


naDDy: ghisau pon ade nih~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Transformer lagi?

Dulu ade Transformer 3. Ni Transformer 4 plak.




naDDy: takut gak kalau2 laptop aku BERTUKAR

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pelacur puasa, GRO tadarus

Terkejut?

Aku pon.

Tu muka depan Mingguan Warta Perdana, Ahad 11 Oktober 2009. Perdana memang terbit awal dari tarikh dia.

Aku petik sesikit je dari berita tu.


Pegawai JAWI, yang menyertai operasi mencegah maksiat di ibu kota pada Ramadhan lalu, berasa sayu menyaksikan beberapa GRO sedang bertadarus al-Quran, sementara menanti pelanggan datang ke kelab malam tempat mereka bertugas.

Seorang GRO memberitahu, walaupun pekerjaan mereka di cemuh masyarakat, namun mereka berasa tidak salah merebut peluang membaca al-Quran di bulan mulia seperti umat Islam lain.

"GRO itu memberitahu saya mereka juga ingin melakukan ibadah sepanjang Ramadhan walaupun bekerja sebagai GRO" "Mereka berkata, tidak semua GRO memilih pekerjaan ini dengan rela hati, sebaliknya ada yang melakukannya kerana terdesak atau di paksa oleh pihak lain," katanya.

Dalam kes berasingan, seorang pelacur muda yang berumur 19 tahun di tahan di siang hari ketika melayan pelanggannya di sebuah hotel murah di Jalan Haji Taib mendakwa dirinya tetap menjalani ibadah puasa walaupun dia menjual tubuhnya.

"Saya sungguh terkejut ketika pelacur it di bawa ke pejabat agama, dia meminta makanan untuk berbuka" "Pelacur itu mendakwa ibadah puasanya tetap SAH kerana dia hanya menerima pelanggan yang sedia memakai kondom sahaja ketika melanggannya di siang hari pada bulan puasa," katanya.

"Saya tidak tahu dari mana pelacur itu mendapat ajaran dan nampak sangatlah dia cukup jahil dalam agama," katanya lagi.



errkk~ terkedu aku.

Bila aku terbaca berita ni, perkataan pertama keluar adalah BODOH...

Tapi aku pikir balik. Dorang ni ade IMAN jugak sebenarnye, cuma tak berapa nak ada.

Aku pikir lagi. Ada gak niat dorang nak buat AMAL IBADAH....kita?

Aku harap, dorang akan di beri TAUFIQ dan HIDAYAH oleh Nya.

Kita ni selalu di beri peringatan, tapi asyik lupa je kan?


naDDy: nauzubillah~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Gempa Tsunami

Sejak 2-3 hari ni kita di gemparkan semula dengan gempa bumi dan tsunami.

Aku teringat tsunami yang lepas. Time tu aku kat matrik, Kolej Mara Seremban. Sebelum tsunami terjadi, aku ade mimpi banjir besar kat KL. Penah gak dengar tsunami kat negara omputih dulu tapi tak amik port sangat. Bile terjadi kat Acheh tahun 2004 tu, baru paham kejadian sebenar tsunami.

Masa gegaran pertama, aku tak rasa sangat. Tapi masa gegaran kedua, memang terasa. Time tu malam. Kitorang sume kat asrama la. Aku dengan roomate tengah study atas katil.

Kalau dah name study atas katil, mestilah baring. Sedang aku nak ubah posisi, aku rasa macam bergoyang. Aku ingat roomate aku goyangkan katil, yela..bergurau-gurau. Tapi dia kata tak pon. Dia pon rasa bergoyang. Kenapakah?

Kitorang pegi luar bilik, kat beranda..Tengok luar, ade ape-ape ke. Tanye jiran sebelah bilik, dorang pon rasa bergoyang. Pastu ade sorang bersuara, "agaknya gempa kot?". Dengan gelabahnya, aku capai sweater, sarung tudung dan terus turun bawah.

Bile dah turun bawah, masing-masing menceritakan pengalaman masing-masing. Ada yang telefon family, tanye rase ke tak gegaran tu. Yang nangis pon ade. Kisah lawak yang aku ingat ade 2,

Pertama,

Dalam sebok2 nak turun dari asrama, aku sempat kejutkan budak bilik sebelah. Dia ni memang kaki tido. Aku pon kejut la dia.
"Naz...Naz...bangun...turun bawah...!!"
"Ha~ kenapa nak turun bawah plak....." dia jawab dalam keadaan mamai
"Gempa la...semua orang turun..."
"Alaaaa....tanak la...."
Pastu aku pon tinggalkan dia. Dia memang jenis yang susah nak bangun dari tido. Nasib baik takde pape jadi kat dia.

Kedua,
Ini diceritakan oleh seseorang.
"Time goyang tu, aku tengah semayang. Tutup lampu semua. Gelap la. Tiba2 bunyi dong...dong...dong...Mangga kat almari bergerak sendiri dan mengetuk2 almari. Aku ingatkan hantu, terus aku berhenti sembahyang, keluar dari bilik"


Dunia dah makin tua, kita pon makin tua. Macam-macam ramalan ada pasal kiamat. Bencana pon dah macam-macam berlaku. Bumi dah mula mengamuk.

Dalam pada tu, ade kejadian menakjubkan berlaku semalam. Di Kuala Terengganu, ada keajaiban dapat dilihat (Sumber : Tolahah )

14

22

3

Kira-kira pukul 10.15 tadi (30.9.09) saya dikejutkan dengan panggilan telefon oleh kakak ipar menyuruh saya turun ke bawah melihat satu fenomena luar biasa bulan dan bintang dikelilingi pelangi. Sungguh menakjubkan… tetapi ada sesuatu yang lebih menakjubkan bila saya melihat kembali gambar yang telah dirakam melalui LCD…. nah terdapat kalimah Allah berhampiran dengan bulan.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Berape ramai yang sanggup?

Pernah tak time memandu kereta atau menunggang motosikal atau menjadi penumpang kepada pemandu dan penunggang ni, korang menyaksikan eksiden. Tak kesah la eksiden kecik ke besar, serius atau tak serius. Eksiden/Kemalangan atau nama lainnya kecelakaan. Aku tak suke sangat ayat keCELAKAan tu.

Selalunya bile ade eksiden, orang akan memperlahankan kenderaan. Sebab nak tengok ape yang jadi dan tahap keseriusan eksiden tu. Aku pon penah tengok eksiden yang ngeri. Time tu aku sekolah rendah lagi. Tapi time tu aku tak jadi pemandu atau penumpang tapi aku jadi pejalan kaki. Eksiden antara lori minyak dengan motosikal. Penunggang moto tu di heret lebih kurang 10 meter.

Apa yang terjadi?
Penunggang moto tu mati ON THE SPOT.

Apa yang dapat dilihat?
Kesan seretan yang di buktikan dengan DARAH penunggang moto.

Lagi?
KEPALA HANCUR. OTAK BERTERABUR.

Nak tau cemane rupa otak yang hancur lalu berterabur?
Bayangkan telur goreng hancur, tapi telur putih je. Goreng tak berapa masak tapi kaler merah ke pink2 sket. Camtu la.

Sampai sekarang aku masih ingat kejadian tu. Sebab ade pakcik tu marah aku nak tengok dekat-dekat. Biarlah...aku nye mata...hehe

Tapi bukan aku nak cerita kesanggupan tengok eksiden.

Aku terpikir berapa ramai yang sanggup tolong orang yang eksiden.

Siang tadi, on the way balik ke rumah, kat Jalan Duta, ade 4 moto berhenti kat lorong kecemasan. Ingatkan eksiden dengan kete ke ape ke. Aku syak pakcik tu tergelincir dan terjatuh dari moto dan 3 lagi penunggang moto tolong pakcik tu. Sebab pakcik tu duduk atas divider jalan yang belah tepi tu sambil pegang kaki dia. Mungkin sebab hujan, jalan licin, tu yang pakcik tu tergelincir tu.

Tu kira eksiden gak kan? Tapi kira eksiden kecik la.

Mula-mula tu abang aku tanya, "ok ke tak tu?" tanye kat akak ipar aku dengan aku yang dalam kete la. Nampak ok je. Abang aku trus drive meninggalkan pakcik tu. Aku rasa kesian pon ade. Yelah, ok ke pakcik tu? kene pegi sepital tak? sape nak tolong dia nanti?

Aku rasa bersalah pon ada sebab tak tolong pakcik tu. Tapi aku bukan pemandu, jadi aku tak boleh buat ape. Air mataku hampir menitis tadi. Al maklumlah sejak blajar Nursing ni, jadi hati tisu.

Dulu masa akak drive, ada eksiden gak. Lalu betul2 seblah eksiden. Takde kereta pon nak brenti tolong. Aku dengan akak aku nak brenti, tapi mak aku tak bagi sebab mak aku takut tengok darah banyak-banyak.

Agak-agaknya berapa orang la yang sanggup tolong mangsa kemalangan sebelum bantuan sebenar tiba?

Mesti orang ada macam2 alasan untuk tidak menolong mangsa2 tersebut. Takut darah la. Tak reti nak buat apa la. Nak cepat la..Itu la..Ini la..Tapi ingat, setiap pertolongan yang kita hulurkan, akan dapat ganjaran. Walaupon kecik...INGAT!

Aku rasa sepatutnye semua orang kene belajar serba sedikit perubatan, langkah2 penjagaan diri mangsa dan orang yang memberi pertolongan. Yela, kita tolong orang, nanti last-last kita plak sakit. Bahaya memang bahaya bermain dengan darah dan nyawa tu. Sebab tu kene ada langkah berhati2.

[tengok yang dalam bulatan merah tu...macam altantuya.hehe]


naDDy: bayangkan kalau yang eksiden tu keluarga kita~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ko ni tak paham-paham ke?

Aku dah cakap aku tanak..aku tanak la. Yang ko asyik call aku lagi kenapa? Aku kata jangan call, jangan sms aku lagi dah. Nape la ko tak paham-paham jugak ar?

Semalam kol 1 pagi, ko call aku. Konon nak tanye kabar. Tanya kabar, tak payah la pagi-pagi buta, aku nak tidor. anta sms sudah la. Nak call pon, siang-siang takde ke? Malam-malam buat pe? Nak feeling lebih? Tak payah...

Tadi, ko anta mesej plak...

"Awak percayalah kasih sayang saya pada awak bukanlah main-main. Sebenarnya saya betul-betul ingin jadikan awak isteri saya yang sah, yakinlah"


Aduuhhhh~ isteri mende nye lagi..Isteri ko yang dah ada tu nak campak mane? Ko nak aku bermadu? Aku tak nak. Aku tak hingin. Biarlah tak dapat payung emas pon. Tapi aku tetap tanak..paham...TANAK !!!

Ko nak kat aku lagi buat ape? Ko dah ada anak dah pon. Sorang dah nak setahun, sorang lagi dah 2 bulan dalam kandungan. Ko gak yang bagitau aku dalam telefon semalam. Dahtu, pe ko nak dari aku lagi ha?

Dulu aku memang sayang ko. Tapi tu dulu. Sebelum aku tau ko dah kawin, dah ada anak. Dan sebelum ko mintak yang bukan-bukan dari aku. Aku lari dari ko sebab ko suruh aku tipu mak aku. Suruh aku cakap dengan mak aku yang kita dah terlanjur. Ko ingat aku bodoh? Ko ingat aku gile ke sampai nak menipu mak aku? Syurga aku masih di bawah kaki mak aku tau. Ko pon belum tentu jadi husband aku. Tapi bile aku tau ko dah kawin, dah ada anak. Langsung dah tak terlintas untuk aku kawin dengan ko. TIDAK LAGI.

Ko cakap isteri ko tau pasal aku dengan kau. Tapi aku suruh ko cakap dengan isteri ko untuk call aku, sampai sekarang takde pon call-call aku. Aku nak gak tau, betul ke isteri ko tau segala-galanya pasal aku dengan kau. Betul ke isteri ko benarkan ko kawin dengan aku? Aku sangat-sangat tak yakin dengan ape yang ko bagitau aku. Cukuplah ko tipu aku sekali, ni ko nak tipu aku lagi? Sori ar...Silap orang...

Isteri ko perempuan, aku perempuan. Perempuan mane yang rela di madu? Perempuan mane yang rela berkongsi kasih. Mulut memang cakap ye tapi hati, ko tau ke? Lagipon ko baru 2 tahun kawin dengan dia, ni dah nak kawin lain. Ko ni gile ke ape?

Kadang-kadang aku pelik, ko boleh plak call aku malam-malam. Aku tak angkat, ko call gak 5-6 kali. Baik ko pegi call isteri ko tu. Ko call aku ko dapat dosa je. Ko call isteri ko, dapat gak pahala. Aku tambah pelik bile ko boleh gelak-gelak lagi time cakap dengan aku. Ape ko ni takde perasaan bersalah ke? Aku plak yang rasa bersalah kat isteri ko, kalau-kalau isteri ko memang tak tau pasal ko dengan aku.

Ape punye manusia la ko ni. Aku dah cakap banyak kali. Jangan call..Jangan call..Ko diam jap..Pastu ko call balik.. Ko tau tak, aku jadi bengong lepas ko call. Sakit hati..geram...benci..semua ada..Dah la ko tipu aku. Ni ko nak kacau aku plak...

BODOH BODOH BANGANG BENGONG

aaaaaaarrrrrrrrggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!


naDDy: macam ni punye kes pon ade..aishhh~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Asal raya je balik kampung, asal balik kampung je raya.

Sejak azali lagi memang cenggitu. Asal raya je balik kampung...asal raya je balik kampung...asal balik kampung je raya...

Dulu masa kecik-kecik, semua suka balik kampung. Yela, dapat beraya kat rumah jenjiran. Kalau boleh semua rumah kat kampung tu nak raya. Maklumlah nak kutip duit raya.

Bile dah remaja, rasa dah malas nak balik kampung. Nak beraya dengan kawan-kawan. Nak pegi jenjalan rumah makwe/pakwe. Takkan nak pegi rumah makwe/pakwe, bawak satu family plak kan. Ingat nak meminang ke ape.

Bile dah dewasa, dah berumahtangga, baru la rasa nak balik kampung balik. Yela, nanti sedara mara kata ape plak kan. Pastu nak tayang anak isteri kat sedara. Yang ada anak, suh anak kutip duit raya kat pakcik/makcik. Buat backup di hari kemudian.

Tapi mungkin berbeza untuk yang dah dewasa tapi bujang. Maklumlah dok jauh dari mak ayah. Jumpa mak ayah pon sekali-sekala. So, time raya ni la nak jumpa mak ayah. Amik cuti lama-lama, luangkan masa bersama-sama dan melantak selagi ada makanan di atas meja...kan?

Bila dah tua, memang dok kampung je la. Takyah nak balik memane lagi. Tunggu masa je untuk ke 'kampung selamanya'.

Kenapa kena balik kampung time raya?
  • raya setahun sekali...raya puasa la.
  • time raya semua balik kampung
  • time raya jumpe sedara-mara yang dah lama tak jumpe.
  • time raya boleh kumpul macam-macam...kumpul duit raya, kumpul sedara-mara, kumpul lemak.
  • supaya tak lupa kampung kat mane.
Petang raya aritu aku balik kampung di Tampin, Negeri Sembilan atau Tampin, Melaka. Kat bandar Tampin tu ada pembahagi antara Negeri Sembilan dan Melaka. Kita boleh berada di dua negeri dalam satu masa. Ajaib bukan?

Kat kampung, aku jumpe sepupu, dua pupu, tiga pupu tapi kupu-kupu takde, pegi beraya kot. Masing-masing dah besar, dah berubah rupa bentuk. Yang dah bertunang pon ade, yang kahwin awal tahun ni, dah mengandung dah pon. wah~ cepatnye masa berlalu kan. Perubahan sangat cepat. Kalau aku tak balik kampung, mesti aku langsung tak kenal sedara mara. Terserempak tengah jalan pon, buat selamba je.

Aku yang pada mulanya malas nak balik kampung, rasa seronok plak. Sebab dapat tahu perkembangan semasa sedara-mara semasa sesi borak-borak khas.

Walaupun atok dan nenek dah takde, jangan ingat tak payah balik kampung. Kalau tak balik kampung pon, mesti berkumpul kat salah sebuah rumah. Kalau tak, hubungan kekeluargaan tah kemana.Kalau tak hubungan kekeluargaan tah kemana. Kalau tak hubungan kekeluargaan tah kemana.


naDDy: bukan blog je kene update, pengetahuan sedara-mara pon kene update jugak~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

H1N1 menyerang

laptop aku rosak...software je...



semalam dapat satu emel dari junior kat u. aku bukak, ade link satu web. ade link, aku klik.

tetiba kuar skrin biru..error...pastu hang..kene restart...

lepas restart, laptop jadi lambat.

tapi aku tetap meneruskan pembacaan blog yang telah 2 ari di tinggalkan sebab balik kampung.

pagi tadi nak on laptop...lambat sangat...fingerprint detector dah tak berfungsi...taip password..tunggu punye tunggu..bulat-bulat terus berpusing...
aku tunggu...tak masuk-masuk window...aku restart balik...tunggu lagi..nak dekat setengah jam, tak masuk-masuk window...

aku dah cuak...'pakwe' aku dah rosak? kenapa? pe sebab dia?

aku mati akal...aku off terus...pegi tengok tv

dah petang sket, abang aku balik. aku nak bagitau dia, tapi takut. dia ni angin sket. kang tak pasal-pasal aku kene BODOH.

tapi aku tengok mood dia ok arini. so aku mulakan bicara.dia suh bagi laptop kat dia.

lepas cubaan berkali-kali me'recovery system' tidak berjaya...laptop aku terpaksa di format semula.

lagu, gambar, movie, video...tak dapat di selamatkan.

dulu penah jadi camni gak. hard disk rosak..aku sedih sangat sebab laptop tu dah macam nyawa aku. tapi kali ni, aku tak kesah sangat. lagu leh donlod, movie leh donlod, gambar mintak dengan member.

laptop dah 80% siap. ni aku update blog gune pc abang aku. tunggu dia balik untuk sambung sket-sket yang aku tak tau nak buat.

nasib baik leh donlod driver HP dengan mudahnya.


naDDy: bile dah canggih sangat, nak repair pon payah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kan best kalau raya sebulan sekali

Rasa sunyi je dunia blog ni. Sebab masing-masing tak update blog. Sibuk beraya gamaknye. Ada la 2, 3 blogger tegar yang terus update walaupun blogger-blogger lain sibuk beraya.

Arini 1 Syawal, Hari Raya..Rutin hari raya mandi sunat hari raya,pakai baju baru, pegi semayang raya, bertakbir, ziarah menziarahi. Aku mandi sunat hari raya, pakai baju lama je. takde baju baru, duduk rumah tunggu tetamu datang, pegi kubur arwah nenek dan anak buah, pegi umah jiran aku. Rumah jiran yang wajib pegi setiap kali raya adalah rumah seblah ni. Aku panggil Cik Limah. Dah bercucu pon maintain Cik je.hehe..

Aku tak semangat sangat nak raya kali ni. Al maklumlah keje pon tak dapat lagi. Raya dalam keadaan biase-biase je.

Tetapi....

Seminggu sebelum raya, AKU DAH DAPAT DUIT RAYA...duit raya advance...akak aku bagi...RM100

2 hari sebelum raya, AKU DAPAT DUIT RAYA LAGI...abang aku bagi.dia bagi awal sebab dia nak balik rumah mertua dia kat Kelantan. dah lama dia tak bagi duit raya kat aku...RM30

1 hari sebelum raya, AKU DAPAT DUIT RAYA LAGI...abang ipar aku bagi.akak aku tak keje, jadi abang ipar la bagi.dapat lepas subuh...RM50

1 hari sebelum raya jugak, AKU DAPAT DUIT RAYA LAGI...abang aku bank-in kan.sebab dia kan Kelantan.raya rumah mertua...RM100

Pagi raya, AKU DAPAT DUIT RAYA LAGI...ayah aku bagi...RM50

so, JUMLAH TERKUMPUL = RM330


ha...sape kata dah besar tak dapat duit raya? aku dah 23tahun.tapi dapat duit raya lagi tau.

Setakat ni paling banyak aku penah dapat RM400+ time skola aritu la.

Ade sape2 nak bagi duit raya kat aku? silakan...silakan...

naDDy: korang dapat berapa duit raya?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ni je



SeLaMaT HaRi RaYa AiDiLFiTRi

MaaF ZaHiR & BaTiN




ni untuk raya tau!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ALL...MAA...RIII...

Kepade mereka2 yang nak menghantar dan menerima hantaran..pikir2kan lah....


"Sayang, tengok nih. Cantiknya Al Quran nih.. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran" pekik Jamilah kepada Nabil..

"Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih" balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

"Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab" keluh Jamilah.

" Ala , awak bukan reti pun bahasa arab" jawab Nabil. Tergelak Jamilah..Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin..

"Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat" tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

"Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid" sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

"Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?" pakcik menyoal sambil tersenyum.

"Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik" teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

"Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik" tegur pakcik berhemah.

"Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la" tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

"Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi" cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

" Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi" senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

"Jangan lupa baca ya" pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

"Sibuk je la pakcik tu" Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin 'terpukul' dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

"Assalamualaikum semua" ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

"Inikah pengantin hari ini?" tegur selamba Ustaz Saad.

"Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta... ustazz.." jawab Nabil mengigil.

Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

"Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin" cadang Ustaz Saad.

Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

"Ss.. su.. surah apa ustaz?" Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

"Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa'd" kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi..

Surah Ar Rad

Surah Ar Ra'd

"Apa benda nih" detik hati Nabil.

"Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!!" berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan.

Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya.

Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.
"Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A'uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim..ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.." kedengar suara gemersik Ustaz Sa'ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya..

"Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim" tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa'ad.


"Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya..." penutup Ustaz Sa'ad sudah dikagumi orang terutama yangmengikuti ceramahnya..

Hari semakin cepat berlalu..

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa'ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.


naDDy: biar malu dahulu, jangan malu kemudian~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ibu Mertuaku

Suzana dan razman adalah pasangan yang paling bahagia dari sejak zaman sekolah..mereka sering kelihatan bersama di kantin, di dlm kelas mahupun waktu belajar di luar kelas...

Sesudah tamatnya zaman persekolahan, mereka menyambung pelajaran di sebuah U swasta yg terletak di sekitar kuala lumpur... mereka bagaikan belangkas yang x dapat di pisahkan lagi........ tetapi dalam setiap percintaan mesti ada dugaan nya..

Salmah seorang ibu yg bengis & terlalu mengongkong keluarganya untuk mengikuti sgala kehendak nya.. Salmah adalah ibu kpd Suzana.

Pada suatu hari, Salmah mendapat tahu bahawa anak tunggalnya keluar dgn seorang lelaki iaitu Razman. Dia mendengar khabar itu drpd jiran2 nya. Salmah pun naik berang dan sgt marah terhadap Razman & mnyimpan dendam terhadap Razman..

Salmah sanggup memberhentikan pengajian anaknya dari belajar di U itu........dengan niat utk memisahkan mereka.

Setelah 3 bulan Suzana berhenti, datanglah Razman dgn rombongan meminangnya ke rumah Suzana. Ibu nya terpaksa akur dgn perhubungan percintaan mereka kerana menyedari bahawa jodoh anaknya itu memang kuat untuk Razman.

Setelah setahun berlalu mereka pan di ijab qabul kan ...... Mereka berdua bercadang hendak pergi honeymoon ke Pulau Tioman...... .tapi malang telah menimpa mereka......

Razman dan Suzana telah mendapat kemalangan semasa dalam perjalanan ke Pulau Tioman. Salmah bertambah marah kerana kemalangan itu menyebabkan muka Suzana mengalami luka yang teruk sehingga kulit muka nya tersiat. Malah meninggalkan kesan yang amat menakutkan.. ....

Sejak kemalangan itu kebencian Salmah terhadap Razman begitu membuak2. Razman berasa kecewa akan sikap Ibu mertuanya... ...tambahan mengetahui berita tentang wajah isterinya anaknya menjadi cacat seumur hidup.

Razman cuba utk memperbaiki keadaan..... ...Razman bertemu dengan doktor bagi merawat muka isterinya dengan cara mendermakan kulitnya. Perkara ini Razman telah memohon agar doktor berjanji akan tidak menceritakan kepada isteri dan ibu mertuanya.

Setelah seminggu Suzana membuat pembedahan muka, Salmah begitu gembira melihat perkembangan muka anaknya dan memeluk cium muka anaknya. Namun dendamnya terhadap menantu tidak pernah padam. Doktor tersenyum melihat kegembiraan Suzana dan ibunya.

Salmah bertanya kepada doktor dengan penuh harapan siapakah insan yang sanggup mendermakan kulit untuk pembedahan muka anaknya. Doktor terdiam seketika lalu menjawab.... ..penderma tersebut menyuruh saya agar tidak memberitahu akan identitinya kepada puan. Salmah akur dan kecewa dengan jawapan dari doktor tersebut dan mencium muka anaknya berkali-kali.

********************

Sebenarnya Doktor telah menyimpan rahsia Razman yang mana telah mendermakan kulit punggungnya untuk pembedahan muka isteri kesayangannya. Cuba lah kalau rahsia ini terbongkar dan Salmah (ibu mertuanya) tahu yang pipi anaknya di cium berkali-kalai itu adalah kulit punggung menantunya yang dibenci. Macamana erkkk reaksi ibu mertua


Sumber: Isuhangat

naDDy: ape pekdah benci orang?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

G.L.A.M.O.R.O.U.S

UPSR dah abis ke eh? tapi aku ada kisah yang aku tak lupa masa UPSR dulu. tahun 1998. tahun komanwel.

Aritu exam paper ape tah. Aku dah tak ingat. Aku duduk barisan tepi sekali seblah pintu keluar masuk, tapi kira bahagian tengah la. Penjaga peperiksaan semua cikgu dari luar. Tapi ada sorang je cikgu dari sekolah aku tu. Nama dia Cikgu Azman Bin Sabu. Orangnya tinggi, badan bidang besar, kurus tapi kepala kecik je. bukan aku kutuk eh. tapi cikgu ni kira hensem gak la. Dia ni ajar Pendidikan Jasmani. dah kawin dah pon. ada anak dah.

Bila dah abis jawab soalan exam, aku pon kebosanan. Tak tau nak buat ape. Aku tengok orang lain tengah menggelabah jawab soalan lagi. Aku pon semak balik jawapan aku. 2 kali aku semak. Pastu aku taktau nak buat ape. Aku pon letak kepala atas meja...tidor...Yang penting muka menghadap ke pintu. Pintu tu tertutup, so takde orang nampak la, kot-kot ada kejadian yang tidak diingini berlaku..seperti proses kejadian peta dunia dan sebagainya.

Tengah aku sedap-sedap tidor dan lena di ulit mimpi, aku terdengar suara yang aku kenal sangat. Suara lelaki..memanggil nama aku dengan mendayu-dayu...

umiiiiii...........bangun umiiiii..........bangunnnnn..........
umiiiiii...........bangun laaaaa..........bangun umiiiiii......

aku rasa tak sedap. aku angkat kepala...tengok keadaan sekeliling...semua orang tengah tengok aku...rupa-rupanya Cikgu Azman punye suara. Dia kejutkan aku gune mikrofon kat depan dewan. Abis sume orang dengar...aku malu gile time tu...orang semua dok senyum-senyum kambing (memang cam kambing pon). Aku pon bangun, pegi tandas, basuh muka. Masuk dewan, buat muka selamba.

Sejak aritu, kalau aku nak tidor time exam, aku lebih berhati-hati. Aku tanak glamer dalam dewan peperiksaan lagi. Bagi peluang kat orang lain plak.



naDDy: korang penah di glamerkan?


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Interbiol lagi

Semalam aku pegi intebiu lagi. Interbiu ke 4 untuk medical centre. Semalam di Tropicana Medical Centre, Damansara. Orang tu call kelmarin, suruh datang interbiu semalam. Aku nak mintak postpone, dia kata takleh. Yela..mengejut je. Aku macam berat nak pegi tapi setuju je la. Dan macam biasa, sebelum nak pegi interbiu, kene la cari jalan dan transport2 yang ada untuk ke tempat tu.


"Good morning.. Welcome...May I help u?"
"Morning...I come for an interview. Where should I go?"
"Oh...ok...under sape?"
"Dia tak cakap plak under sape. Dia suruh pegi tingkat 7 je"
"Ok...cik jalan terus, pegi kat lif..naik tingkat 7. Sebelum tu screening dulu ye" sambil menunjuk ke arah nurse yang tengah memegang sticker bulat warna hijau.
"Ok thank you"

"Ade selsema atau batuk?"
"Takde"

lalu tudung aku di tepek dengan sticker bulat warna hijau tersebut. "lor..itu je screening? tak check suhu badan ke ape ke?" aku cakap dalam hati je la.

Semasa menuju ke arah lif, aku nampak kawasan bersofa yang seolah-olah memanggil aku ke arah mereka. Aku tengok jam, awal lagi. Lepak dulu la. Aku baca Metro sambil bersms. Pastu sakit perut plak, pegi toilet dulu. Saje buang masa. Kul 10 baru aku pegi kat lif, naik ke tingkat 7. Tingkat paling atas rupanya. Lif dia pintu dua2 belah. Masa aku naik, ada sorang lagi yang naik..India..Macam berjawatan jugak la. Aku senyum sket je la kat dia. Dia pon nak pegi tingkat 7. Bila dah sampai tingkat 7, aku bagi dia kuar dulu, pastu ada orang nak masuk lif tu. Orang tu greet dia, " Morning sister". "Oh...sister" aku cakap dalam hati je la.

Kuar masuk orang kat Bahagian Pentadbiran tu. Tapi kat meja paling depan, takde orang pon. Aku tak tau nak tanye sape. Pastu aku nampak sofa lagi. Aku duduk lagi. Maklumlah awal sangat sampai..Aku tengok luar tingkap, ada kawasan perumahan. Mula berangan.."kalau keje sini, leh sewa kat situ atau kat situ..dekat je la". Bila dah puas berangan, aku masuk balik kat Bahagian Pentadbiran..."ish, nak masuk ke tanak ni? lecturer aku ajar, pegi tempat orang, jangan nak main redah je.sabar..tunggu.."

Aku nampak sorang mamat cina ni. Dari tadi dia sebok semacam je. Tanpa ragu-ragu, aku pon...

"Excuse me, I come for an interview"
"Ha? oh...actually I'm not working here. Ask someone inside"
"Owh...ok..sorry"

Pastu aku masuk, tanya kat akak yang tengah busy. Boleh dia tak perasan aku bagi salam. aishh...Dia suh aku tunggu kat luar balik.
Aku pon keluar la balik. Meninjau-ninjau kat luar tingkap. Pastu ade sorang ni datang, tanya nama aku. Lepas dah check nama aku kat bilik mana, dia suh aku duduk dulu..tunggu lagi..tunggu lagi....Pastu dia datang balik dengan borang. Dia suh aku isi, Lepas dah siap isi, aku tunggu dulu. Sambil bermain sms..

Tiba-tiba, orang yang naik lif dengan aku tadi masuk bilik yang aku duduk tu. "aik..sister ni interview aku ke?" Sah, memang dia interview aku. Muka serius je.

"Hi..I'm (apetah name dia, aku tak dengar sangat), sister here...U come for an interview?"
"Yes" sambil shake hand. aku duduk,dia diri...aduhhh..takde dinamika kemahiran betol aku ni.
"Wait for another sister to come. She'll be here in a minute"
"Oh..okay" sampai 2 orang nak interbiu.takpe..selamba je.

Sementara tunggu sorang lagi sister, aku borak2 dengan sister 1 tu. Borak-borak interbiu la. Bukan borak kosong. Bila sister 2 datang, sambung interview. Part yang paling bes...

"How do you know about Tropicana?"
"Actually Kelana Jaya Medical Centre ask me either I got offer from Tropicana or not. I said no because I never heard about Tropicana. I go back and search for your website, then I apply"
"Oh..they promote us for u..hahaha"
"hehehe"

bla..bla..bla..

"Ok. I think that's all. Our HR will contact u in 1 week, if they didn't call u. U call us"
"ha? I call u? oh...ok..thank you"
Lepas salam2 hari raya..aku blah.

Masuk dalam lif, timbul idea kat otak aku ni. Aku tekan semua tingkat yang ada. Aku nak tengok keadaan setiap tingkat sebenarnye. Sebab tu aku tekan sume nombor tingkat tu.

Tingkat 6....takde pape menarik
Tingkat 5....ade orang masuk plak. Dia tengok semua nombor menyala. Kene tekan dek aku. " Kenapa semua nombor menyala?" dia tanya...Aku senyum je.
Tingkat 4....orang tu cuba untuk meng'cancel'kan pemberhentian lif di semua aras. Tapi gagal.
Tingkat 3....orang tu tanya aku, "akak nak pegi level mane?", "G"
Tingkat 2....orang tu nak turun. sebelum turun, dia tanya aku, "akak tekan semua level ni eh?", aku jawab, "a'ah..hehe..i nak tengok semua level tadi..hehe" Dia pon turun. Aku pon cakap, "babai" sambil senyum..."bye" balas dia.
Tingkat 1....terbiar begitu saje.
Groundfloor...aku pon keluar lif.

sementara tunggu akak aku datang, aku lepak kat sofa mula2 aku datang tadi. baca majalah omputih. yang aku tak paham majalah omputih ni, tebal kemain, mahal plak tu tapi isi takde ape2. nape orang beli tah...pastu aku lepak kat sofa depan pintu masuk bangunan Tropicana Medical Centre ni plak. Sebelum balik aku sempat borak dengan staff nurse kat situ. aku tanya camne keje kat situ dan bape gaji? mula-mula dia takmo cakap. last-last dia cakap gak. Bile dia kata rm1800, hati aku berbunga-bunga..ok la jugak tu.ehehe..

naDDy: adakah makan di dalam kereta di kira makan di khalayak ramai?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Seminggu makan sup tulang dari tulang yang sama

Sekadar renungan.... .......buat peringatan buat diriku yang sering terlepas pandang. Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:


"Mana emak? "
"Mak pergi menoreh," jawabnya.
"Mana bapak?"
"Bapak pergi kerja..."
"Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?" Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.
"Adik ini sayalah yang jaga." Jawab budak berkenaan.
"Awak ada berapa orang adik-beradik? "
"Sepuluh."
"Adik ni yang ke berapa?"
"Saya yang kelapan."
"Mana abang-abang kamu pergi?"
"Tolong emak menoreh."
"Adik puasa hari ini?"
"Sama je pakcik, puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari..." Jawabnya.
Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu.
Lalu aku bertanya lagi "Adik bersekolah dimana?"
"Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..".
"Bapak kerja apa?"
"Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa ".


Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar. Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu. Bila saja aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit "Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!". Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi. Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka. Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar: Anak yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.


"Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah Pakcik.."


Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh tahan sampai satu minggu? Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu,dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari. Dia berkata


"Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat."
Aku bertanya lagi "Upah menoreh berapa makcik dapat?"
"Cuma RM3.00 sehari."
"Ayahnya bekerja macam mana"
"Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari."


Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah..
Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang saja tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya "TAK SEDAP"? Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.

naDDy: bersyukurlah..kita dapat gak makan kan?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS