RSS
Blog ini adalah catatan AKU dalam menjalani hidup. Hak AKU untuk menulis, Hak anda untuk membaca dan Hak anda untuk komen. TERIMA KASIH kerana menyinggah, membaca dan meninggalkan komen.

Kak, pinjam...


Mula-mula,
"Kak, pinjam 4 ringgit nak beli cendol untuk Jack"
Sanggup dia naik ke tingkat 3, pegi surau, cari aku untuk pinjam duit. Aku bagi. Tak kesah sangat la. 4 ringgit je.

Lepas sebulan,
"Kak, pinjam 5o ringgit. Nanti saya bayar 10 ringgit setiap hari"
Aku berpikir, kalau dah nak bayar 10 ringgit setiap hari, baik takyah pinjam.

Seminggu selepas sebulan,
"Kak, pinjam 200...(dalam nada bergurau tapi berharap). Saya nak bayar hutang kat kawan saya"
"Kenape tak pinjam dengan family?"
"Family tak boleh tau la kak. Kalau family tau, mati la saya"
Aku pon buat-buat tak layan.

Dua minggu selepas sebulan,
"Kak, pinjam 100 je kak, aku tak cukup lagi 100 je mau bayar hutang kawan"

Tadi,
"Kak, pinjam 20 je kak. Saya terdesak sangat ni mahu bayar hutang kawan"
Aku pelik bin hairan. Dah pukul 11mlm, bile dia nak bayar hutang kat kawan dia. Pastu nak pinjam 20 ringgit, berapa la sangat.
"Sori la, aku takleh bagi la"


Kadang-kadang aku pelik dengan orang yang nak pinjam duit ni. Dah tau takde duit, buat la cara macam orang takde duit. Takyah nak hidup mewah, nak beli itu, nak beli ini. Ape orang nak, semua dia nak. Bile dah sempit, dah sesak kemudian hari, baru nak menggelabah.

Lagi satu hal, ape-ape hal pon. Family come first. Memang la mula-mula kene ceramah dengan family tu, tapi lame-lame family tu gak yang tolong. Air di cincang takkan putus.

Dalam kes aku ni, bukan aku tanak bagi pinjam. Tapi aku memang aku tanak bagi..hahahaha...Duit aku yang dia pinjam 4 ringgit tu pon dia dah lupa. Ni nak pinjam lagi. 4 ringgit tu tak berapa sangat. Kalau dia ingat, dan nak bayar, bayar lah. Kalau tak, aku tak kesah. Dan mengikut akak aku selaku penasihat aku, dia kata baik takyah bagi pinjam. Same gak nanti. Dia dah settle hutang dengan kawan dia. Nanti dia berhutang dengan aku, aku plak sangkut. Kitaran dia camtu gak. Tah bila akan berakhir.


naDDy: biar papa, asal bergaya atau biar tak bergaya, asal tak papa?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 CoMMeNT:

Boneka tak sakit said...

huhuh dah v\bergaji nie ramai lah mintak duit! kekeke
bagi kalau ikhls! tak gitu!!!

mana ko ilang ah! takde pown komen2 aku ala k sumbonk dgn aku!! apa ko dah tak mengilai aku apa! hahahaha

mcm bangsat! aku

pakcik kordi said...

duit tkde..tp nk bergaya....ahahah...ape2 la kan nadd....hmm..nadd tk lempang beliau bertubi2?huhu.....

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

nga~~~
takmo kasi dorg duet..
law kasi aku takpe
aku kanak2 bawah umur lae~~
(tak sedar diri sendiri)

bias® said...

kak...pinjam suami. bosan lah.

sharamli said...

pinjam al0ng je la ckp kt dia..hu3

Afif Zainuddin said...

kak, pinjam RM2000..
nak bayar downpayment kete x cukup lagi nih..
hahaha~

Kuwe said...

kak pinjam sribu dua tiga. rasa mcm mau saja saja pinjam.

StingRay said...

kalu hutang pertama dia x setel..jgn harap la hutang lain nak setel..haha..


rm4 pun tak terbayar.

[S]itie [B]Um [B]Um said...

jgn biasakan sgt pinjam duit org. dan jgn sentiasa bg pinjam.

seKut taWar said...

ade tak org yg suka pinjam bil tepon?

lempang je yg suka pinjam duit pastu xnak baya..haha

fndrocka said...

aku tak kisah bg pinjam,tp kalau aku, skali orag mungkir janjinya...next time talk to my hand lah.huhu

Sharif John said...

mybe betul dia perlukan wang... mana tau kan...

aloy_paradoks said...

hutang baru best,, pening sikit..

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

Boneka: aku bace je tak komen. busy wooo


pakcik kordi: niat hati nak gak lempang tapi tak jadi ah


ayu:ko pon aku takmo kasi


bias: amiklah.nak pinjam berapa ari?


sharamli: pinjam dengan along2 tu sekali ek?


afif: akak pon takde kete, adik plak nak bli kete eh.


kuwe: nape tak sejuta dua tiga?


StingRay: haaa..tau takpe.


Sitie: betol3


sekut tawar: pinjam bil telepon untuk tolong bayarkan takpe gak.


fndrocka: talk to my feet sekali.


John: tapi dari gaya, macam tak.


aloy: selalu berhutang la ni.