RSS
Blog ini adalah catatan AKU dalam menjalani hidup. Hak AKU untuk menulis, Hak anda untuk membaca dan Hak anda untuk komen. TERIMA KASIH kerana menyinggah, membaca dan meninggalkan komen.

Perfecto!

Aku bukan perfectionist tapi cuba nak buat sesuatu kerja tu dengan perfect.

Bila dah buat kerja tak perfect, sampai terbawa-bawa dalam tidur...termimpi-mimpi.

Dah bangun tidur, tidur semula, mimpi yang sama lagi....aisssshhhh~

Harap belum terlambat untuk lakukan dengan lebih baik!

Anda bagaimana?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

sehari selepas kursus induksi

semalam hari terakhir induksi.

on the way nak balik alor setar, kitorang tersesat sampai ke Perlis. Mane tak nya, sume tak tau jalan, main redah je.

Induksi camne? bes ke?

Ade yang bes, ade yang tak bes.

Banyak ceramah, ada yang mengantukkan, ada yang sampai tak larat nak gelak. Sampai senak perut dan lenguh pipi.

Aktiviti sume bes...Peserta kursus yang sporting dan sempoi...I Like~

Exam, alhamdulillah..soalan boleh di jawab. Syaratnya kene study la.

TETAPI !!!!

Walaupun kursus induksi berakhir semalam, tugasan tak berakhir lagi.

Peserta di kehendaki membuat FAIL MEJA...

fail ke meja? hehehe...kakitangan kerajaan tau la fail meja tu ape. Kalau tak tau, kene pegi induksi balik.


Harap-harap lulus induksi, boleh sah jawatan secepat mungkin.



naDDy: hampir setengah bulan tak bekerja tapi gaji jalan..syok woooo~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hari Pertama Kursus Induksi

19/07/10 hingga 29/07/10, Hotel EDC, UUM Sintok Kedah.


Penginapan....bagus dan selesa.

Makan............bole la.

Peserta...........76 orang kakitangan kesihatan seluruh negeri Kedah.


Oh ye, ada sorang peserta ni, LELAKI la...sekali tengok, macam kenal. Pastu bila ingat-ingat balik, aku jumpa dia kat Jabatan Kesihatan Negeri masa aku nak lapor diri. Time tu dia nak mintak penangguhan. Sempat gak la borak sikit-sikit. Dia yang tegur aku dulu.hehehe..

Mamat ni SMART...HENSEM...sedap mata memandang la...hehehehe

Nak tegur tapi segan. Macam la dia nak ingat aku. Jumpe pon bulan Februari yang lepas.

Tengok la camne nanti...9 hari lagi~



naDDy: bukan nak cepat 'confirm', tapi nak tambah ilmu~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

nurse sakit

Kalau orang sakit, nurse jaga.


Kalau nurse yang sakit, sape nak jaga?




hu..huk...huk..huk~ asssssyuuuummmmm!




Jaga diri sendiri je la....kan?


naDDy: nak cari gamba 'sick nurse', jumpe ni ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Paper qualification


Orang kata ramai graduan sekarang paper qualification.

Bila nak buat keje tak reti. Cakap je pandai.

Setuju?

Aku rasa, majikan atau orang atasan tak leh nak samakan graduan yang baru mula bekerja dengan pekerja yang dah lama kerja tapi kurang kelayakan.

Memang ada praktikal time study tapi praktikal tak sama dengan time keje.

Nak salahkan sape?

Silibus kursus yang mengutamakan untuk lulus peperiksaan atau graduan tu sendiri yang takde inisiatif untuk mantapkan skill dia?

Kalau tak bagi peluang kat graduan baru, camne dorang nak pandai...kan?

naDDy: berfikiranlah seperti minda kelas pertama~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

happy busy

biarlah busy mane pon keje, banyak mane pon kje kita, tapi kalau keje dalam keadaan happy, tenang, ada kerja berpasukan, mesti tak rasa beban keje tu. balik lambat pon takpe.


TAPI...


kalau keje tak banyak, tapi keadaan tegang, suasana kerja tensen, buat kerja sendiri-sendiri, mesti rasa macam kerja tu beban sangat. rasa nak balik keje cepat-cepat.


kadang-kadang kita boleh tahu macam mana suasana kerja yang akan kita hadapi dengan mengetahui sikap rakan sekerja kita.


naDDy: korang?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pakar

selalunya kalau seseorang tu terer dalam sesuatu hal atau bidang, dia akan di panggil pakar.

pakar yang berpangkat pon ada.

tapi bila yang dah pakar ni berperangai atau berfikiran macam bukan pakar, nak panggil apa?



errrmmmmm.....pening ah nak pikir!!!




naDDy: otak mu dimanakah? di lututkah atau di kepalakah?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

tenang

nak tenang? senang je...dah ada guideline pon selama ni.

“Ketahuilah bahawa dengan mengingati ALLAH hati itu akan tenang”

(Surah Ar Raad: 28)

camne nak ingat ALLAH? banyakkan zikir..subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar...

contoh, layan lagu-lagu camni:



[Ya Allah Ya Rahman, Ya Allah Ya Rahim ]

ataupon, leh gak tengok-tengok gambar-gambar camni:


naddyforlifenaddyforlifenaddyforlifenaddyforlifenaddyforlifenaddyforlifenaddyforlifenaddyforlife

lagi best kalau dapat tengok budak-budak kecik senyum dan ketawa depan mata kita sendiri. damai je rasa di hati.

oh ye, ni gambar anak buah aku. anak kepada abang dan kakak ipar aku yang kahwin tahun lepas.


naDDy: bawak bertenang, bukan bawak bertendang...okey?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

benci

Senang je kalau benci atau malas layan orang yang menyakitkan hati kat Laman soSIAL ni...

ym.........ignore

skype.....block

fb............delete from friendlist.


hati tak sakit. boleh bersosial dengan tenang...kan?



naDDy: kejam tapi terpaksa~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

loser ke?

aku selalu dengar orang cakap kalau pergi tengok wayang sorang-sorang tu loser. arini aku pergi shopping sorang-sorang.nak rasa tahap ke'loser'an yang orang selalu dok cakap. memang aku bukan pergi tengok wayang, tapi aku buat aktiviti berseorangan.loser kah?

hidup kat tempat orang dah nak dekat 6 bulan, kawan tu ada tapi bukan macam kawan-kawan time student dulu. macam lone ranger la kiranya aku kat sini. transport pon takde. nak guna public transport seperti bas, amatlah mengecewakan servisnya. nasib baik aku ada pakcik teksi yang selalu aku gunakan untuk kemana-mana. mesej je, pakcik tu mesti akan reply. anywhere, anytime, twentyfour hour available. kalau pakcik tu ada hal je, dia akan mesej cakap lambat sikit. jarang la dia tolak permintaan orang yang nak sewa teksi dia.

aku pergi shopping kat bangunan al bukhory sebab dalam tu ada giant. tak ramai orang. so kalau shopping sorang-sorang pon, takde la nampak pelik a.k.a loser sangat kan? tapi...makin nak dekat lunch hour, makin ramai plak orang. berfamily plak tu. aku dah la shopping sorang-sorang, tolak troli, barang banyak gila. terasa agak loser la jugak. aaahhhh...persetankan semuanya. bukan aku curi pon. aku bayar nanti. lagipon aku beli untuk jangka masa panjang., mungkin untuk 5-6bulan yang akan datang. buat stok. al maklumlah aku malas nak keluar. nanti kena keluar sorang-sorang lagi.loser lagi...

aku tengok barang dari satu lorong ke satu lorong. hampir semua lorong aku masuk dan apa je yang berkenan dan rasa perlu di hati, aku letak je dalam troli. makin lama makin penuh troli. aku bukan apa, risau tak cukup cash. lepas beli barang kat farmasi tadi, ada la dalam RM180 dalam purse. Malas nak pegi cucuk kat atm lagi. Aku tanya kat staff giant tu, leh guna bankcard ke kat sini. dia kata boleh. Aku rileks je la amik-amik barang lagi.


[isi troli aku separuh dari isi troli gambar di atas]


Bila dah puas memenuhkan troli dengan makanan, aku pergi beratur kat cashier. ade signboard tulis, 'You can withdraw your cash here'.. erk? boleh eh? lega sikit ati aku kalau tak cukup cash jap lagi. Aku tanye akak cashier tu, 'kak, kat sini leh guna bankcard tak? atau leh withdraw duit ke kat sini?. Sekali akak tu jawab, 'kalau visa card maybank boleh la dik, nak withdraw duit takleh'. lorrr..tulis je lebih.tah ape-ape tah.

Aku dah cuak dah...sekali jumlah harga barang melebihi RM180. Aku cakap akak tu, 'yang lebih tu simpan dulu kak, jap lagi saya datang balik'. Orang yang beratur belakang aku dah tengok lain macam je, dah sengih-sengih. agak loser la disitu sekali lagi. aaaahhh...tapi persetankan semua itu lagi sekali. bukan aku takde duit, cuma tak cukup cash je. Aku pon bayar setakat yang ada dan pergi atm untuk cucuk duit lagi. Pergi balik kat kaunter akak tu dan bayar barang yang aku suh tolak tepi tadi.

Perut dah lapar. Nak singgah marrybrown tapi segan la pulak dengan troli yang banyak barang. dan lagi sekali....persetankan apa orang nak cakap. Aku letak troli kat tepi, aku pergi kaunter, aku order makanan. Yang lapar aku, bukan dorang. Malu letak belakang. Lagipon aku bayar, bukan aku curi.

Dah siap beli makanan kat Marrybrown, aku tunggu pakcik teksi kat luar bangunan dengan troli yang penuh berisi barang. Aku letak troli jauh-jauh dari aku. Aku berdiri kat satu sudut. Aku tengok orang lalu lalang pelik je tengok troli penuh barang tapi tak bertuan. Ada la dalam 20minit troli tu terbiar keseorangan tapi.....takde orang nak curi pon barang-barang dalam tu apatah lagi nak usik.

Bila pakcik teksi sampai, aku lega....keloseran aku berakhir...

Kesimpulannya, tengok wayang sorang-sorang tak la se'loser' shopping satu troli penuh sorang-sorang..hehehehehe...

naDDy: 6 bulan lagi baru shopping besar~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cacat atau maut 2

Ingat kisah budak yang kaki gangrene tu? Boleh baca kat sini...

Sebelum aku bercuti seminggu yang lalu, aku sempat tunaikan keinginan aku untuk bercakap dan memujuk adik tu supaya bersetuju dengan pembedahan yang doktor cadangkan. Susah jugak nak cari peluang untuk berseorangan dengan adik tu. Cakap one-to-one dengan dia. Akhirnya peluang tiba, aku pon merembat peluang tersebut.

Puas aku pujuk adik tu. Cakap pasal umur dia masih muda, tak puas hidup, tak puas nak pergi sekolah, nak kerja, nak balas jasa mak ayah dia. Cakap yang dia akan terseksa lebih teruk lagi kalau tak buang kaki dia tu. Aku tanya kenapa dia takmo buang kaki tu, dia cakap dia tanak cacat, tanak pakai kaki palsu, nanti kawan-kawan ejek. Aku ingatkan adik tu pasal iklan Petronas dulu, yang kaki budak tu melambung time main bola. Aku cakap orang cacat pon boleh berjaya. Dalam pada aku bercakap-cakap tu, airmata aku mengalir...Airmata adik tu pon turut mengalir..Aku sedih mengenangkan nasib dia tapi keputusan bukan di tangan aku.



Lepas aku balik bercuti, aku tanye membe-membe perkembangan adik tu. Dorang cakap adik tu pegi hospital swasta untuk dapatkan rawatan lanjut dan sama jugak, hospital tu mencadangkan kaki adik tu di potong. Memang itu je jalan penyelesaian yang ada.

Sampai situ je la perkembangan adik tu yang aku tau. Aku harap dan berdoa agar keputusan dia berubah dan bersetuju untuk memotong kaki dia. Dan aku harap penyiksaan dia berkurangan.

naDDy: 1 keputusan kecil tapi mampu memberi impak yang besar~




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cacat atau maut ???

Entri kat blog ni banyak pasal keje aku kat wad. Sebab kebanyakan masa aku di habiskan di wad dan di wad jugak aku belajar banyak benda tentang hidup, aku belajar banyak benda tentang sikap manusia.


Kali ni aku nak kongsi satu kisah yang bagi aku agak sedih. Walaupun bukan melibatkan ahli keluarga aku, aku rasa sangat sedih dan bersimpati kepada pesakit dan keluarga pesakit.

Pesakit adalah seorang yang berumur 13 tahun, bagi aku dia masih kanak-kanak yang tidak memahami erti kehidupan lagi.Adik ni telah terlibat dalam kemalangan yang menyebabkan salur darah di kaki kirinya terputus. Pelbagai usaha telah di lakukan bagi menyambung semula salur darah yang terputus tapi gagal. Pada mulanya, dia hanya berasa kebas dan sejuk pada hujung-hujung jari kaki kirinya. Tapi semakin hari, keadaan kaki adik semakin teruk atau dalam erti kata lainnya 'MATI'. Apa yang di maksudkan mati adalah apabila salur darah terputus, tiada darah mengalir, maka tiada oksigen untuk sel-sel dan tisu-tisu bagi kaki pesakit untuk terus melakukan aktiviti normalnya.


[ Istilah perubatan 'gangrene' , istilah mudah 'mati' - gambar contoh ]

Doktor telah mencadangkan supaya satu pembedahan di lakukan pada kaki pesakit tersebut. Pembedahan itu akan menyebabkan adik itu kehilangan kaki kirinya dari paras bawah lutut ke hujung kaki. Pembedahan ini amat perlu untuk di lakukan kerana jika kaki yang telah 'MATI' ini tidak di buang, kuman yang ada pada kaki yang 'MATI' ini akan tersebar ke seluruh badan adik ni dan jangkitan kuman pada seluruh badan termasuk otak mungkin akan berlaku. Atau dalam erti kata lain, maut menanti adik ni. Bayangkan bangkai kucing yang telah mati walaupun beberapa jam....berulat kan? Macam tu jugaklah yang jadi kat kaki adik ni.

Setelah berkali-kali doktor menerangkan kepada ibubapa adik ni tentang keadaan anaknya dan betapa pentingnya pembedahan di lakukan, ibubapa adik ni tetap dengan keputusan untuk tidak membenarkan anak mereka di potong kaki. Ustaz yang selaku kaunselor bagi pesakit di hospital juga telah di panggil bagi memberi nasihat kepada ibubapa adik ni. Ustaz telah memberi kata dua kepada ibubapa adik tersebut,

"Makcik sanggup terima kecacatan anak makcik atau makcik sanggup kehilangan nyawa anak makcik?"

"Makcik sanggup terima apa-apa saja yang akan berlaku pada anak makcik tapi makcik taknak buat pembedahan"

Aku sedih, sangat sedih...Sedih mengenangkan apa yang bakal berlaku pada adik ni. Memang dia bukan ahli keluarga aku, takde apa-apa hubungan pon dengan aku. Tapi aku dah anggap setiap pesakit adalah ahli keluarga aku dan jika sesuatu yang buruk menimpa mereka, aku amat sedih. Bertambah sedih sekiranya mereka menolak rawatan yang insyaALLAH dapat menyelamatkan nyawa mereka.

Aku juga sedih kerana aku tahu adik ni bakal terseksa akibat jangkitan kuman. Dan satu hari nanti, sekiranya dia ingin di rawat bagi mengatasi jangkitan kuman yang di alami, semua sudah terlambat. Aku sentiasa berdoa agar ibubapa adik ni di beri petunjuk oleh ALLAH s.w.t untuk membuat keputusan yang betul. Aku belum ada anak dan aku mungkin tak paham perasaan ibubapa, tapi sanggup mereka kehilangan nyawa anak mereka demi kecacatan yang bakal di tanggung...YA ALLAH~

Sayang...amat sayang...Umur adik ni masih muda. Sekiranya ibubapa dia bersetuju untuk membuat pembedahan, insyaALLAH dia akan selamat, cuma hidup dalam kecacatan. Dan aku yakin kecacatan bukan penghalang untuk berjaya dalam hidup.

Ketika aku taip entri ni, aku sedih dan hampir mengalirkan airmata. Aku rasa macam tak dapat nak membantu adik ni, rasa macam tak berfungsi sebagai seorang nurse dengan sebaik-baiknya. Aku nak sangat bercakap dengan ibubapa adik ni lagi sekali, cuba nak pujuk dorang untuk kali terakhir. Hati aku tak lega selagi tak dapat terangkan dengan keluarga adik ni. Kadang-kadang pesakit dan keluarga pesakit tak paham penyakit yang di hidapi dan aku rasa berbesar hati untuk membuatkan mereka paham. Cuma aku takut tindakan ini menyalahi etika kerja. Kadang-kadang aku pelik jugak dengan etika-etika ni. Terlalu memikirkan profesionaliti tanpa menghiraukan humaniti.

naDDy: bersyukurlah kita masih ada tubuh badan yang sihat dan sempurna jika di bandingkan dengan orang lain~


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

aritu babi, kali ni haramjadah

Ingat tak kisah aku di babikan? Leh baca kat sini.

Tapi bukan jadi time tu je. Lepas tu pon kene babi gak. Tapi secara berjemaah la. Pagi2 memang kene tukar cadar pesakit. Nak tanak kita kene gerakkan pesakit tapi ada la teknik2 dia. Nak di jadikan cerita ada seorang pesakit ni berumur dalam 15 tahun la. Dia patah tulang belakang dan baru menjalani pembedahan semalamnya. Time nak tukar cadar, kami terpaksa pusingkan dia ke kiri dan kanan. Tapi dia mengadu sakit. Memang la sakit tapi kalau tak gerak, lagi sakit. Pastu dia BABI kan kami yang menukar cadar dia. Siap ugut kitorang lagi. Lebih kurang camni ayat dia, "Siaplah hampa semua. nanti aku keluar, sorang-sorang kena.Siaplah hampa" .

Kenapa aku cakap di babikan secara berjemaah? Sebab time tu ada 3 orang staff nurse termasuk aku yang menukar cadar dia. So, berjemaah lah kan?

Ok, aku teruskan dengan kisah haramjadah plak.

Yang ni berlaku pada hari lain, dengan orang yang lain.

Wad ada 28 katil tetap dan boleh tambah 2 katil tambahan tapi terpaksa guna katil yang tak boleh di tegakkan bahagian kepala untuk jadikannya 30, 45 atau 90 darjah. Dan ada seorang pakcik ni terpaksa di letakkan kat katil ni. Pakcik ni berumur dalam 70-an la. Kaki dia telah di potong di bahagian bawah lutut dan menyukarkan untuk dia bergerak.

Pagi tu dia mengadu penat sebab terpaksa baring rata je. Aku nasihatkan dia untuk duduk bersandar tapi masalahnya dia tak boleh mengengsot ke kepala katil untuk bersandar. So terpaksalah aku dan seorang staff nurse lelaki tarik dia ke arah kepala katil. Tiba-tiba dia mengeluarkan ayat,

'Buat apa lah guna katil haram jadah ni?!! Tukar la katil lain...'

Aku jawab, 'Takde katil lain dah pakcik. Kalau ada kami dah bagi dah'

Beberapa jam selepas tu, tiba masa untuk membuka balutan luka setiap pesakit. Tibalah di katil bersebelahan pakcik 'haramjadah' tadi.

Yang ni pon seorang pakcik jugak, berumur dalam lebih kurang 60-an. Luka dia di bahagian tangan. Pakcik ni tak bagi aku bukak luka dia sebab dia cakap nurse buat kasar, so dia nak buat sendiri. Dengan muka bengisnya, dia membebel-bebel la cakap pasal nurse buat keje ganas la, tak tau dia tu sakit la, ape la. Pastu aku bagi la dia bukak sendiri luka dia. Punye la lama aku tunggu, dia siap leh jawab telefon plak lagi. Bila aku nak tolong, dia marah aku plak. Ayat tak boleh blah yang dia keluarkan adalah,

' Semalam ada budak bodoh mana tah, haramjadah betol dia. Main bukak je balutan pakcik ni. Tak reti kita ni sakit. Dok cakap sikit, sikit...Padahal kita tengah sakit. Bodoh betul la budak tu'

Amboi pakcik ni, lancangnye mulut. Budak tu pelajar, memang la tak pandai. Tapi jangan la sampai macam tu. Yang ni aku cakap dalam hati je. Terkejut aku dengar kenyataan pakcik tu.


Kalau nak tahu, makcik yang jaga suami dia kat katil depan pon boleh dengar 2 kali aku dapat haramjadah. Aku cakap kat makcik tu, 'Harini saya kenyang makan haramjadah makcik..hehehe'.

Kalau budak muda, cakap kurang ajar, aku boleh terima lagi. Dah memang jenis darah panas, maki orang je la keje. Tapi yang ni dah tua. Kubur kata mari, rumah kata pergi tapi mulut nauzubillah lancang. Tau la tengah sakit tapi takkan sampai macam tu kot.

Dan satu pesanan penaja, kalau masuk wad, janganlah ingat nurse-nurse atau doktor-doktor ni nak menjahanamkan diri anda. Kami ni berkhidmat untuk sihatkan anda. Kalau ada pon yang berniat nak menjahanamkan diri anda tu, adalah amat sedikit peratusannya.


naDDy: staff nurse lelaki tu tanya aku haramjadah dalam bahasa omputih ape? ape ek?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kalau dia kawan korang

Aku nak mintak pendapat.

Aku ada seorang kawan. Dia anak sulung. Mak ayah dah bercerai. Ada adik 4 orang, sorang dah keje dan 3 lagi masih belajar. Ayah plak tak berapa nak bertanggungjawab. Tak reti nak bagi nafkah. Mungkin jugak sebok bela anak tiri dengan bini baru. Nak kata tak mampu, mampu je. Sebab boleh pergi bercuti lagi dengan family baru tu.

Masalahnya sekarang kawan aku ni yang kene tanggung family dia. Memang dah jadi tanggungjawab dia sebagai anak sulung. Cuma kadang-kadang aku rasa dia terlalu di bebankan dengan tanggungjawab tu. Mak dia keje biasa je, gaji pon cukup-cukup je.

Bukan aku tak tolong kawan aku ni. Kadang-kadang bila dia cerita dia takde duit nak makan sebab abis duit dok bayar itu ini. Aku hulur la sekadar termampu.

Cuma....

Sampai bila nak tolong?

Ada tak pertolongan cara lain yang aku leh bagi?

Sebab aku tengok masalah ni takkan abis dan lepas 1 masalah, timbul masalah lain plak.

Korang ada idea tak?


naDDy: lain orang, lain masalah~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

pantang ada peluang

pantang ada peluang, mesti nak bercakap.

Arini aku ada Kursus Orientasi untuk Pegawai Lantikan Baru. Baru tak baru sangat la. Dah nak masuk 4 bulan keje, baru nak orientasi. Tapi takpelah, pegi je. Dapat CPD point.hehehe..

Majoriti yang hadiri kursus berumur 23 tahun ke atas. Yang nak dekat 40 pon ada kot. Jumlah peserta 39 orang. Bilangan lelaki, seperti biasa la, satu perempat dari bilangan perempuan.

Selalunya perempuan yang banyak cakap...pot pet pot pet..tak henti-henti. Kali ni, lelaki pon tak kurang hebatnya...pot pet pot pet jugak. Bukan tak boleh nak cakap, tapi biarlah berpada-pada. Yang suara kuat, satu hal. Sampai nak bagi satu dewan dengar agaknya. Tapi kalau suara perlahan pon, apabila bergabung dengan suara-suara perlahan yang lain, akan menghasilkan satu suara yang kuat. Last-last jadilah pasar borong yang tidak berbau tetapi bising di dalam dewan.

Lepas je abis satu slot, penceramah keluar. Suis pon ter'on' secara otomatik. Mulalah sesi jual beli di pasar borong. Aku ingat time study je camtu. Rupanya dah keje pon sama gak. Aku rasa, lebih baik jangan duduk dengan orang yang kita kenal time hadiri kursus atau ceramah. Nanti penceramah berceramah kat depan, kita jadi penceramah kat belakang. Biar duduk dengan orang tak kenal. Kalau borak pon, sikit-sikit je. Malu-malu la konon.

Yang tu time takde penceramah. Time ada penceramah pon sama gak. Penceramah sebok cakap, dia jadi pengulas...aishhhh....Buat sssshhhhhh!! banyak kali pon same je. Diam kejap, pastu sambung borak balik. Takkan la penceramah nak kene marah kot. Masing-masing dah besar. Dah ada yang jadi mak orang, dah jadi bapak orang. Sendiri mau ingat la. Kalau ko tengah cakap-cakap, tapi orang lain pon cakap-cakap, ko geram tak? Pastu sape nak dengar ko cakap?


Budak kecik banyak cakap takpe...Macam dalam video ni.

video

naDDy: ubahlah oi.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

di label sebagai pandai melawan

dulu cita-cita nak jadi lawyer, tapi tah kot mana yang silap, jadi nurse.

jadi lawyer, leh argue, leh melawan.

ni kita baru nak suarakan pendapat kita sket, dah di label PANDAI MELAWAN.

tau la baru 4 bulan keje, takkan kene tunduk dengan khusyuk dan tawadduk, dengar je cakap, takleh nak bagi pendapat sendiri.

No freedom in expressing opinion...how are we going to improve?

aaaaiiiissssshhhhh~~

Yang atas kes lain, yang bawah ni kes lain plak.


Tadi aku termelawan Doktor Pakar...pakar tu. Tapi tu reaksi spontan aku. Beliau marah sebab ada katil tambahan. Untuk akreditasi, wad tak leh ada katil tambahan. Tapi masalah problemnya, kalau dah wad lain pon penuh, pesakit tu nak campak mana?

In giving care, patient come first right?

Aku bukanlah sengaja nak melawan pon. Kebetulan katil pakcik tu kat seblah tingkap. Bila doktor pakar tu tanya kenapa ada katil tambahan, aku dengan sister jawab dah penuh. Doktor pakar tu cakap balik, 'if Dato' know, u all going to get it'...kene marah la.. Pastu secara spontan aku terbuat gaya seolah-olah nak campak pakcik ke luar tingkap yang betul-betul sebelah katil pesakit tu.Sister sengih je...Doktor pakai tu dok ulang-ulang cakap yang Dato' akan marah. Aku tak pasti dia nampak tak reaksi spontan aku tu sebab aku membelakangi dia.

Time nak balik, akak cleaner tu tegur aku, 'pandai umi bergurau nak campak pesakit ke luar tingkap eh?' Aku jawab balik, 'saya serius tu kak. bukan main-main. Kadang-kadang pesakit memang dah penuh, dia (doktor pakar tadi) suruh masuk pesakit gak. Yang arini apasal nak angin.

Biarlah nak label aku sebagai pandai melawan ke, yang penting pendapat aku di suarakan.



naDDy: lumrah alam pekerjaan..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kasut putih

dulu sekolah, pakai kasut putih.

sekarang keje, pon pakai kasut putih.

dulu time abis sekolah, ingatkan dah tak payah pakai kasut putih.

tapi sekarang bila keje, kene pakai kasut putih.

dulu time skolah, kasut kene sapu kapur kasut. bagi putih melepak.

sekarang time keje, tak payah kapur. cuci je. tapi tu pon kadang-kadang malas..hehehe



cakap pasal kasut sekolah, dulu aku jahat...eh..nakal.

time form 2, aku suke masukkan kasut sorang budak pempuan ni dalam kasut budak lelaki ni. kelas kitorang pakai tikar getah, so kene bukak kasut susun kat belakang kelas. aku yang takde keje, masukkan kasut budak pempuan ni dalam kasut budak lelaki tu. kasut budak pempuan ni saiz 1 kot. sebab memang kecik gile. dia pon kecik orangnya. dan kasut budak lelaki tu besar, saiz 8 ke 9 ke 10 tah. aku pon tak ingat. so, bila nak keluar kelas, budak perempuan ni menggelabah la cari kasut dia. aku dengan membe dok gelak-gelak je kat meja. bila dah kesian, aku pon tunjuk kat mana kasut dia.hehehehehe...

lagi satu, aku suke sepak kasut orang jauh-jauh. contohnya pegi surau, kene bukak kasut kan? bila nak pakai kasut, aku pakai kasut aku cepat-cepat, pastu aku sepak kasut membe aku jauh-jauh.dia kejar,aku sepak lagi. membe yang sporting, ok je.membe yang tak sporting, hangin semacam...hehehehehe...

jahat kan aku? eh...eh...nakal...


naDDy: rindu time sekolah~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

berita kematian

Tadi tengok berita, Achik spin meninggal. Terkejut tapi kene percaya. Ajal tak kira umur, masa dan sesiapa juga.

Dalam berita kat tv3 tadi pon ada 2 berita kematian lain. Satu perempuan yang mati di jerut dan di pijak sehingga terkeluar janinnya. Di jumpai di Taman Tasik Perdana. Satu lagi seorang lelaki di jumpai mati keras di mana tah tak ingat.

Dasyat manusia zaman sekarang ni. Kejam.

Kelmarin ada seorang pesakit aku meninggal. Macam tak percaya, baru je minggu lepas bergurau-senda dengan pakcik tu. Tiba-tiba meninggal depan mata. Pesakit lelaki, 36 tahun, kemalangan dan baru menjalani pembedahan 2 hari sebelum meninggal.

Sehari sebelum meninggal dunia, pesakit mengadu susah bernafas dan telah di beri bantuan oksigen. Keadaan bertambah teruk keesokan harinya iaitu hari pesakit meninggal dunia. Dia ditempatkan di katil berhadapan kaunter jururawat supaya keadaannya mudah di pantau.

Pada hari tersebut iaitu 15/4/10, aku ditugaskan untuk menghantar pesakit lain ke hospital lama. Lepas je hantar pesakit, aku naik ke wad dalam pukul 4.45petang. Aku nampak isteri pesakit yang meninggal ni menangis dan tengah di tenangkan oleh makcik lain. Aku tanya dengan senior kenapa. Senior cakap pesakit mengalami sesak nafas. Aku pon terus pergi ke pesakit nak tengok keadaannya macam mana.

Pesakit dalam keadaan resah, tak tentu arah. Bayangkan korang duduk di tempat yang sempit yang kekurangan udara? Pesakit tu alami berganda-ganda lebih dasyat dari tu padahal dia telah di bekalkan dengan oksigen yang paling banyak.

Oksigen dalam badan pesakit semakin kurang dan dalam sekelip mata pesakit rebah tak sedarkan diri. Dengan pantas, doktor melakukan intubation dan CPR di lakukan bergilir-gilir. Teamwork sangat penting time ni dan semua orang kena alert. Walaupun aku tak berapa mahir nak handle kes-kes emergency camni, aku nak gak involve.

Keadaan pesakit makin tenat, nadi tak dapat di kesan dan bacaan denyutan jantung semakin berkurang. Akhirnya doktor mengambil keputusan untuk menerangkan kepada waris pesakit yang pesakit semakin tenat dan mungkin akan meninggal. Walaubagaimanapun, kitorang masih cuba sedaya-upaya untuk menyelamatkan pesakit.

Setelah hampir sejam, tiada tanda-tanda positif dari pesakit. CPR di berhentikan dan doktor mengisytiharkan pesakit meninggal jam 6 petang kepada waris. Aku sedih time tu dan hampir menitiskan airmata. Tapi nurse kena tabah. Mana bole nangis depan orang.

Punca kematian tak dapat di ketahui kerana keluarga pesakit membantah untuk membuat post-mortem. Kemungkinan faktor menyebabkan kematian adalah saiz badan pesakit yang agak besar, prolonged bed-ridden, pesakit ada tekanan darah tinggi, fat embolism.

Pesakit eksiden kira-kira sebulan lepas dan patah kaki kiri dan tangan kiri. Bila dah patah, kene rehat atas katil. Dan di sebabkan mengambil masa yang lama untuk di bedah, pesakit terpaksa berehat lebih lama la (prolonged bed-ridden).

Fat embolism berlaku apabila pemecahan lemak yang berlaku menyebabkan pecahan-pecahan lemak menghalang peredaran darah ke seluruh badan apatah lagi di jantung yang merupakan pengepam utama darah. Sekiranya jantung tidak berfungsi maka oksigen tidak dapat di bekalkan.

ermm...fobia gak aku malam tu. Susah nak tidur, terbayang wajah arwah di saat malaikat mencabut nyawanya.

Wad aku banyak gak budak-budak muda eksiden. Bila dah masuk wad, tapi tanak dengar cakap nurse, payah gak la.

Tengok la video yang aku jumpa ni.



video


naDDy: amacam? bes?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kini ku merasai keberukbenan mu

Istilah baru....keberukbenan...cari la dalam mana-mana kamus, kompom takde.

Aku baru je guna broadband tak kurang tak lebih seminggu. Sekarang baru aku tau kenapa orang panggil berukben. Nak kata slow macam beruk, aku rasa beruk pon lagi laju dan cergas. Tapi kalau nak panggil kura-kura, tak sedap la plak.

Ari pertama dan kedua aku guna memang laju. Bedesuppp peginya..Tapi masuk ari ketiga, dah sampai limit, broadband mula bertukar identiti kepada berukben. Padahal baru download beberapa movie. Aku leh buat keje lain sementara nak loading page. Kalau loading, pastu kuar full page, takpe gak. Ni kuar pon tak abis. Kena refresh balik...Gewam!!! Tapi sabar je la...


"Ko beli broadband asing, pastu ko beli simkad biasa. Nanti ko aktifkan guna fon. Pastu ko leh online macam biasa. Jangan amik postpaid sebab nanti terikat dengan kontrak. Lagipon kalau ko beli simkad biasa, ko boleh gune untuk call and sms jugak. Bila ko nak guna, ko topup la. Ko beli celcom ok gak"

Itu pesanan abang aku.

Aku decide beli simkad maxis sebab dia punya speed lagi laju dari celcom. Tapi sekarang ni, baru aku menyesal tak dengar cakap abang aku. Aku beli maxis dan sekarang, berukben yang aku dapat.

Maxis prepaid broadband ada 2 pakej. Untuk pakej Daily, RM8/day dan limit dia 500MB. Dan untuk pakej weekly, RM 25/week dan limit 2gb.

Seminggu yang aku guna, aku amik pakej weekly sebab lebih jimat. Tapi sebab aku suka download, cepat sampai limit. Bila dah sampai limit, aku masih boleh online tapi dengan kelajuan yang tak berapa nak laju atau dalam erti kata mudahnya, lembab. Aku siap leh tido untuk tunggu abis buffer video yang hanya 5 minit.

Arini aku tukar ke pakej daily. Ingatkan laju la. Tapi sama je. Memang pasni aku nak cari simkad celcom plak. Celcom punya pakej RM 20/week tapi unlimited. Cuma speed dia kurang. Nanti aku nak try celcom plak.

Untung gak guna prepaid, bila-bila masa boleh tukar atau berhenti guna broadband. Kalau amik postpaid, kontrak bertahun gak.

Oh ye...abang aku cakap ada gak orang yang guna handphone canggih-canggih tapi tak tahu yang handphone dia leh guna untuk dijadikan broadband. Just sambung cable ke pc je. Leh la connect internet. So, cek la phone korang. Leh dijadikan broadband atau tak. Nanti jimat la. Tak yah beli broadband lain.



naDDy: It's in your hands

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

babi la!

"Staff nurse, akak tu mintak tolong. Patient tu tak duduk diam, gerak sana gerak sini"

Staff nurse tu merujuk kepada aku.

Akak tu merujuk kepada student praktikal sem 6 yang tengah buat dressing. Dressing bukan pakaikan baju, tapi cucian luka.

Dan yang melaporkan kepada aku adalah student praktikal sem 1.

Aku pon pegi la tengok. Patient dah resah tak dok diam. Tapi student praktikal tu teruskan jugak buat dressing dan bandage tangan dia.

"Azli dok la dendiam. Nak cuci luka ni"

"Dahla..dah.."

"Belum lagi, sikit lagi ni"

"Tengok Azli ni, dah ke tepi katil dah. Kaki tah kemana, besi ni tah ke mane. Meh sini ke tengah katil" Sambil pegang tangan dan kaki Azli, aku tarik dia ke tengah katil.

"Adoi...sakit la"

"Sakit la sebab Azli tak tolong. Azli tolak kaki, misi tolong tarik"

Aku pon tarik tapi tak gerak.

"Tolak la badan tu Azli"

"Tadi suh tolak kaki" ......eh melawan plak dia ni.

"Yela, tolak kaki tu, tolak la badan sekali. Kalau tak camne nak gerak"

Azli pon tolak la badan dia. Bila dah ke tengah katil, aku nak angkat kaki dia letak atas Bohler Braun Frame, dia jerit.

[ ni bohler braun frame ]


"Aaaaa...sakit-sakit..."

"Jap, nak betulkan kaki ni. Nanti lagi sakit" Aku teruskan angkat kaki dia.

"Babi la...."

"Ha ??!!" aku pulak kene babi. Nasib baik la ko ni ade cerebrall concussion, disorientated, confuse. Aku tergelak dah time tu. Takde la amik ati. Tapi rasa lawak..hehehe...

"Tak pasal-pasal staff nurse dapat sekor"

"Takpela. babi mahal gak pe. hehehehe"

Student praktikal tu sambung buat dressing kat kaki Azli ni pulak. Azli ni boleh pulak buat-buat tidor. Aku saje kacau dia.

"Azli....tau tak ni kat mana ni?"

Azli geleng je. tak jawab ape.

"Ni kat hospital ni"

Pastu Azli sambung buat-buat tido.

Student praktikal sambung buat dressing, aku pergi sambung keje aku.


naDDy: arini dapat babi, esok dapat ape plak?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Menu hari ini: ayam masak kicap.

arini aku masak ayam masak kicap. kul 3 baru masak sebab semalam aku keje syif malam dan semestinye aku tido lepas balik dari keje. kalau tak tido, macam orang mabuk je la . macam di awang-awangan je.


Ye, kat sini aku masak. Kalau kat umah dulu aku makan je ape mak aku masak. Tolong tu ade la sikit-sikit, tapi sikit sangat la. Bukan tak tahu masak, tapi malas. Dah ade mak, mak la masak. Kan? Kalau nak ikutkan masak ni takde susah sangat, campak-campak je dah jadi. Asalkan ade rasa la. Masak kari, rasa kari. Masak sambal rasa sambal. Dan arini aku masak kicap, rasa la kicap nye. Kalau nak tanya aku sukatan, memang aku tak tahu nak jawab. Agak-agaknya sudah. Sesedap lidah merasa dan seringan-ringan tangan mencampak bahan-bahan masakan.


Malam ni aku keje malam lagi. Memang standard keje malam 2 ari pastu dapat kelepasan malam atau hari tidur. Bayangkan 2 malam tak tido, masuk ari ketiga kalau tak tido, leh bengong rasanya. Tapi...tapi...tapi...ada gak yang curi-curi tido time keje malam kan? Tak tahan woo. Tapi bagi aku, baik jangan tido kejap pon, sebab nanti bile dah dapat tido, lagi la mengantok. Ape yang aku buat, jalan-jalan cari keje kat dalam wad tu. Hilang gak ngantok..hehe


Lupa nak bagitau, aku sekarang berkhidmat di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar Kedah. Aku di tempatkan di wad Kenanga 3A, wad Orthopedik lelaki. Apa itu Orthopedik? Pegi tanya pakcik Google. Tapi kalau orang tanye, aku cakap wad patah-patah je. Memang 90% kes kat wad aku tu yang patah-patah je. Tulang kan ade banyak, jadi mana-mana tulang pon leh patah kalau jatuh apatah lagi eksiden.

Nanti aku cerita pasal wad aku lagi. Perut dah lapa nih. Ayam masak kicap pon dah siap.



Aku kene masak banyak sebab periuk ni besar. Kalau masak seketul je, tak padan lak.

Mari makan!!!!

naDDy: entri ditaip semasa masak dan makan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

akhirnya

akhirnya aku leh online sesuka hati seperti dulu.

aku dah beli broadband

banyak nak update, banyak nak bagitau, banyak nak cari.

tunggu.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Angkut


Ni barang-barang yang akan aku bawak ke Kedah esok. Ade lagi satu beg isi laptop dan beberapa pasang kasut. Melampaukah?

Aku tak tau balik bila plak, sebab tu aku angkut barang-barang yang aku perlukan nanti. Nak beli, duit. So, angkut saja.

Dalam luggage ada pakaian.
Dalam beg atas luggage tu ada hanger, iron, toiletries ( tul ke eja?)
Dalam beg camping tu ade baju untuk pakai 2-3 ari.
Dalam kotak ade buku-buku.
Atas kotak, buku la. Kan dah nampak...ish~
Meja tu bukan nak bawak sekali, tapi aku malas nak alih time amik gambar.

Esok awal-awal pagi nak bertolak. Kat sana tak tau dapat online ke tak. Nak beli broadband, usha-usha tadi, maxis je yang ade coverage. Tapi tak tau bila nak beli. So, aku akan rindu nak blogwalking, chatting, dan -ing2 yang lain.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kedah here I come episode 3-final episode

Episod 1 di sini dan episod 2 di sini.

Yang ni episod 3 dan episod terakhir. Episod akan datang dah tukar tajuk "Kedah here I am"

Kan aku duk kat Hotel Sri Malaysia, dapat breakfast free. So, ari ahad tu aku breakfast kat cafe dia lagi. Tapi yang bestnye, pakai baju semalam. Yela. aku bawak sepasang je baju kurung. Tak budget plak kene extend. Pastu buat muka selamba je la. Mungkin la orang keje kafe tu perasan. Tapi ape yang penting, tadak bau ha...

Selesai breakfast, aku pegi ***. Aku cakap nak lapor diri bagi jawatan Nurse U41 kat orang kaunter depan tu, dia tengok aku atas bawah. Sebab? Tak pakai uniform. Dia suruh aku duduk dulu. Aku pon duduk la dengan 2 orang lagi Nurse U41 yang dah lapor diri minggu lepas. Sorang tu orang kedah dan sorang lagi orang johor yang intebiu sama-sama dengan aku kat KL aritu.

Aku tanye dorang, dorang jawab.

"Dapat spital mane?"
"Hospital Sultanah Bahiyah"

"Dapat kuarters?"
"pempuan dapat, lelaki tak"

"Aritu lapor diri camne?"
"datang sini dulu, jumpa matron, pastu matron bagitau dapat spital mana, pegi kat spital tu"

"Matron garang tak?"
"hehe..masuk-masuk je dah kene sembur sebab tak pakai uniform. tapi dia baik la"

"ooo...ni sure2 kene sembur gak nih. Kenapa datang sini lagi arini?"
"Matron nak jumpa"

"Oh...dah lama ke tunggu? Kenapa tunggu ek?"
"Leh tahan la. Matron tengah jumpa bidan-bidan yang baru di lantik. Ade briefing"


Tak lame lepas tu, Sister panggil suruh masuk dewan, jumpa dengan Matron dan bidan-bidan tersebut. Kitorang 3 orang pon join sekali. Aku sorang je tak pakai uniform. Otai bukan?

Matron terangkan pasal cuti nak dekat 3 jam gak ar. Lepas tu jumpa dengan matron lain. Dia berkenalan dengan kitorang dan terangkan tugas-tugas kitorang nanti. Cakap-cakap, nak dekat kul 1 baru settle. Aku tak lapor diri lagi ni. Lepas tu aku cari matron tadi, nak cakap pasal lapor diri. Tapi Sister suruh jumpa Encik Z dan di sebabkan dah time lunch, aku kene datang balik kul 2.

Family aku dah cekout hotel kul 12 tadi lagi. Duk dalam kete kat tepi stadium. Sepanjang aku kat *** tu, akak aku asik sms tanye dah abis ke belum. Lame sangat nak uruskan pasal lapor diri. Kul 1 dorang amik aku, pegi makan. Tepat kul 2, aku pegi balik *** dan cari Encik Z tapi dia lum sampai. Tunggu punye tunggu, kul 3 lebih baru encik Z muncul dan buat surat untuk di beri pada spital yang aku dapat. Aku cakap dengan encik Z, aku nak tangguh. Dia kata nanti bincang dengan matron spital.

Nasib baik dapat spital dekat. Bukan apa, aku pikir waktu pejabat dah nak abis. Nanti urusan tak settle, padahal dah nak kene balik malam tu jugak. Takkan nak extend lagi kot.

Sampai spital, aku pegi HR, cakap nak lapor diri dan buat penangguhan. Orang HR tu bagi borang yang banyak nak kene isi dan suruh jumpa matron. Aku jumpa matron, lalu bermulalah adegan cemas.

"Assalamualaikum, saya datang nak lapor diri"
"Waalaikumussalam..jawatan apa?"
"Nurse U41 tapi saya nak buat penangguhan"
"Ha? Awak nak lapor diri tapi nak buat penangguhan? Tak boleh ni. Awak dah lapor diri di *** dah?"
"Dah. Saya cakap kat sana nak tangguh tapi dorang suruh saya bincang dengan matron spital. Ni yang saya datang ni."
"Awak ni dah kira lapor diri dah ni, gaji dah jalan. Takleh nak tangguh lagi la. Kenapa awak nak tangguh?"
"Saya tengah bekerja dan notis berhenti kerja sampai 31 Januari, so 7hb saya lapor diri dan bertugas la"
"Awak keje ape sekarang?"
"Partime kat fastfood"
"Serabut saya camni. Dah lapor diri tapi nak tangguh. Awak dah pegi HR?"
"Dah. dorang bagi borang ni dan suruh jumpe matron"
"Kalau awak nak tangguh, kira awak tak lapor diri lagi la. Sekejap saya pegi tanye orang HR"


aaahhh sudah. jadi cenggini plak dah. time call cakap lain. bila dah datang cakap lain...aku cakap dalam hati je la.

Pastu matron tu datang balik dan ikut dia pegi bilik mesyuarat. Dalam tu ada orang yang incharge pasal lapor diri, doktor dan beberapa student medical. Masalah aku di terangkan kat dalam bilik mesyuarat tu la. Doktor tu mintak surat tawaran aku. Dia pon kata kau takleh tangguh dah sebab aritu ari last aku. Aku kene explain balik kenapa aku nak tangguh. Doktor tu tanya kalau aku berhenti mengejut, bos akan amik tindakan ape2 ke? Aku cakap, tak tau la. Doktor tu bagi cadangan tanya bos aku dulu macam mane. Pastu aku terangkan yang aritu aku dah call *** dan **** cakap pasal penangguhan dan dorang kata boleh tapi aku kene lapor diri dan datang berbincang dulu. Ayat tak bleh blah, dorang cakap pelantikan aku terbatal la. Kiranya macam aku dah tolak tawaran ni.

Belum settle pasal hal penangguhan, matron tu bangkitkan isu aku tak pakai uniform. Orang yang incharge pasal lapor diri tu pon paham. Aku ni freshie, mane de uniform. Bukannya dari kolej, mane boleh nak samakan. Tapi matron tu beriya-iya cakap kene gak pakai uniform. Tiba-tiba ade Datok masuk, tanye nape kecoh2. Datok tu ingatkan masalah uniform. Tapi bila dah explain balik, baru dia paham dan bagi cadangan supaya berurusan balik dengan KKM. Kecoh memang kecoh dalam bilik tu. Aku sorang nak lawan dengan dorang yang ramai. Suara aku tinggi gak la. Cuma nasib baik aku tak nangis. Aku masih kuat untuk menegakkan ape yang aku rasa betol.

Last-last, masuk bilik matron, bincang balik dengan matron. Dan dia suruh aku balik berurusan dengan KKM. Pastu ikut KKM la nak bagi surat tawaran baru ke cemane. Aku kene marah gak pasal datang lambat. Padahal aku dah datang awal-awal kat ***. Dorang yang uruskan lambat. Salah aku gak ke? Sebelum balik, sempat gak la dia membuat anggapan tak betol pasal aku. Dia cakap,

"DARI CARA AWAK NI, MACAM AWAK TAK BERMINAT PON NAK BEKERJA. DATANG TAK PAKAI UNIFORM"

"saya nak mohon penangguhan sebab tu tak pakai uniform dan lagi 1, uniform saya belum siap"

"AWAK LEBIH SAYANGKAN KERJA FASTFOOD AWAK BERBANDING KERJA NURSE NI"

"bukan camtu.saya cuma mintak tangguh 2 minggu je pon. 7hb nanti saya datang la berkhidmat.

time tu ade beberapa staff nurse lagi kat situ. dia pon start membebel. cakap budak-budak baru ni berlagak la. mentang-mentang ada degree tapi buat keje tak reti. bebelan yang merupakan sindiran dan cabaran.

Sebelum nak balik, aku mintak maaf kat matron tu kalau menyusahkan dia dan terima kasih banyak-banyak. Baru la nada dia berubah sikit. Takde nak bom-bom aku sangat.

Aku terus balik KL petang tu jugak dan esoknya pegi KKM. Settle senang je dengan orang KKM. KKM cakap dorang akan berurusan dengan ****.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kedah here I come episode 2

sambungan dari sini

Lebih kurang kul 8pagi, 16 Januari yang lepas, aku bertolak ke Alor Setar, Kedah bagi menguruskan hal penangguhan lapor diri aku tu.

Sampai kat Alor Setar dalam kul 3petang dan terus check-in hotel. Kitorang duk kat Hotel Sri Malaysia, betul-betul sebelah stadium. Petang tu aku tengok ade gerai-gerai macam pasar malam kat sekeliling stadium. Lepas maghrib kitorang pegi jalan-jalan cari makan kat stadium tu, sebab ada kedai makan gak. Rupa-rupanya ada perlawanan bola. Kedah vs Johor FC kot, tapi Kedah kalah.hehe..Masa jalan-jalan keliling stadium, hijau-kuning-hijau-kuning-hijau-kuning.

Bila dah selesai makan, kitorang sambung jalan-jalan kat keliling stadium. Lengang takde orang, semua dah masuk stadium sebab game dah mula. Gerai-gerai pon dah kehilangan tokei.

Esoknya iaitu Ahad, 17Januari, kitorang pegi la ke *** untuk menguruskan hal lapor diri. Tapi tengok parking lot kosong je. Aku pegi kat penjara sebelah *** tu, tanya abang polis tu.

Aku: Tumpang tanye, *** sebelah ni tutup ke?

Abang polis: Entahlah, saya pon tak tahu.

Aku: Arini ada ape-ape acara ke?

Abang polis: Owh, arini ade pertabalan Sultan Kedah.

Aku: La ye ke? Jadi cuti la ye, tutup la ye?

Abang polis: Yela tu kot. Kenapa ye?

Aku: Saya datang nak lapor diri.

Abang Polis: oooo..baru abis belajar ye? nak keje kat sini ke?

Aku: A'ah.....ermm...takpelah erk. mekasih.


Aduyaii....kenapa la aku tak tengok kalendar yang Ahad tu Kedah cuti sebab pertabalan. Patutlah time turun hotel ada orang-orang kerabat pakai baju macam pahlawan dolu-dolu je. Rupa-rupanya Hari Pertabalan Sultan Kedah...dugaan...dugaan...

Aku terpaksa extend hotel lagi sehari...Akak aku terpaksa suruh budak-budak sekolah pergi sekolah dengan mak ayah dorang (sebab selalu akak aku yang bawak), abang ipar aku terpaksa ponteng kerja dan anak buah aku terpaksa ponteng sekolah.

Hati aku dah sedih dah. Kuat betol dugaan. Dari sebelum datang. Yang ni dah datang, pastu tak tau ape lagi. Muka pon dah toya semacam, sampai akak dengan abang ipar aku pon perasan.

Balik hotel, bagitau reception nak extend hotel dan lepak kat hotel jap. Dah tengahari, lapor...kuar jalan-jalan cari makan. Kitorang pegi kat Pekan Rabu, soping dan makan, pegi Muzium Padi dan pusing-pusing kat pekan Alor Setar tu.

Dahla time tu aku sakit gusi sebab nak tumbuh gigi, pastu di tambah dengan hal ni lagi. Lagi toya la muka aku. Pegi jenjalan pon macam orang takde perasaan.

Dah petang, balik hotel rehat. Malam tu makan KFC. Jalan kaki je pegi KFC sebab memang sebelah hotel je. Strategik gak la Hotel Sri Malaysia ni.

esoknya aku pegi *** tu semula.

naDDy: bersambung lagi...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Exercise terlampau

Tengok dulu, komen kemudian


video




macam nak tercabut tangan budak tu aku tengok. kalau la tercampak, menangis tak sudah la gamaknye~

aku amik kat OhTidak

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kedah here I come episode 1

Tarikh: 11 Januari 2010
Masa : Lebih kurang pukul 3 petang


Aku: Hello

Dia 1: Hello ****

Aku: Saya nak tanya tentang penangguhan lapor diri bagi jawatan Nurse U41.

Dia 1: Sekejap ye.

Aku: ok.

Dia 2: Hello...

Aku: Hello..Saya nak tanya tentang pengguhan lapor diri bagi jawatan Nurse U41

Dia 2: Awak ni sape ni? Call orang tak reti nak memperkenalkan diri?

Aku: Oh.. saya Umi Nadrah. Awak ni siapa?

Dia 2: Macam ni ke awak call orang. Tak memperkenalkan diri, tiba-tiba tanya

Aku: Maafkan saya. Saya Umi Nadrah. Puan ni siapa?

Dia 2: Sepatutnya awak call, perkenalkan diri dulu. Awak nak cakap dengan siapa sebenarnye ni?

Aku: Saya pon tak tahu saya bercakap dengan siapa. Tadi saya bercakap dengan orang lain dan kemudian talian saya di sambung ke puan. Saya nak tanye tentang penangguhan lapor diri bagi jawatan nurse U41.

Dia 2: Macam ni ke awak nak jadi nurse? Berkomunikasi macam ni? Cara awak cakap ni biadap dan seolah-olah macam awak tak berminat nak bertugas di tempat yang awak mohon.

Aku: Bukan macam tu puan. Saya nak mohon penangguhan sebab sekarang saya sedang bekerja dan notis berhenti kerja saya sebulan. Jadi saya nak tangguh sehingga bulan depan. Jadi bulan Februari saya boleh la lapor diri.

Dia 2: Kalau hal penangguhan ni selalunya di uruskan oleh pihak ***. Kami tak tahu berkenaan penangguhan ni. Siapa yang bagi surat kat awak? Jadi awak kene ikut surat tu la.

Aku: Surat dari *** dan mengikut surat saya di kehendaki lapor diri dalam tempoh 15 hari dari 4 Januari 2010. Saya ingin mohon penangguhan dan mereka kata boleh. Jadi ni yang saya call pihak **** untuk mendapatkan kepastian. Dan saya telah pon menghantar surat penangguhan lapor diri kepada pihak *** dan pihak ****.

Dia 2: Sepatutnya awak kena datang lapor diri dahulu. Kemudian baru bincang pasal hal penangguhan ni. Dan saya rasa kita tak sepatutnya berbincang dalam telefon. Awak sepatutnya turun ke sini berbincang pasal hal penangguhan. Dalam telefon tak sesuai untuk berbincang.

Aku: Bukan ape puan, saya jauh dan saya juga bekerja. Sebab itu saya call dan tanya macam mane prosedur yang sebetulnya.

Dia 2: Cara awak cakap ni mengeruhkan lagi keadaan. Memang awak tak berminat nak bekerja disini dan seolah-olah menyindir saya.

Aku: Puan, puan jangan salah sangka. Saya bukan nak menyindir puan apatah lagi nak bersikap kurang ajar.

Dia 2: Yela. Awak cakap awak bekerja la, jauh la. Biadap cara awak ni. Macam ni ke seorang nurse berkomunikasi. Dari mane awak belajar?

Aku: ........ (aku diam...ah sudah, dia dah pikir kot lain plak dah)

Dia 2: Saya tak tahu la macam mane awak ni. Kat mana awak belajar?

Aku: USM...

Dia 2: Oh USM..takpe-takpe, nanti saya call USM tanya macam ni ke mereka ajar awak. Saya tak tahu la. Nanti kalau awak datang berkhidmat kat sini, macam-macam kes awak timbulkan dengan sikap awak yang macam ni.

Aku: ........( diam dan terus diam)

Dia 2: Jadi awak nak datang untuk lapor diri tak?

Aku: Kalau puan dah cakap saya kena lapor diri, jadi saya datang la. Lagi satu puan, saya nak tanya, time lapor diri nanti saya kena pakai uniform ke?

Dia 2: Yela. Time awak mintak kerja tu jawatan beruniform ke tak?


Aku: Beruniform. Tapi puan, saya takde uniform dan bukankah uniform di sediakan?

Dia 2: Memang di sediakan tapi lambat la. Abis kalau takde uniform, awak nak bekerja macam mane? tak payah bekerja?....Ya allah...saya tak tahu la awak ni macam mana. Dengan sikap awak macam ni...entah la.

Aku: Puan, saya mintak maaf banyak-banyak. Saya memang takde niat nak kurang ajar atau sakitkan hati puan. Saya call ni sebab saya memang betul-betul tak tahu dan saya nak bertanya prosedur yang sebenarnye macam mane. Sekiranya saya menyakitkan hati puan, betul-betul saya mintak maaf.

Dia 2: ermmm..yela. Terpulanglah pada awak. Kalau awak nak lapor diri, awak datang la. Kalau tanak, terpulang.

papp....gagang di letak. talian diputuskan.


naDDy: bersambung...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bayi-bayi zaman sekarang

aku tak tau nak cakap ape dah....













last but not least....versi wife phua chu kang



comel kan? hehehehehe


naDDy: korang jangan make-over anak atau anak buah korang plak pasni.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mana satu?

Aku nak beli fon baru tapi aku tengah berkira-kira nak beli ke tak.

Fon aku SE w910i tu dah memang tak bole repair. Sekarang ni aku gune fon Moto L6 abang aku yang pon tak berapa nak ok jugak. Tengah call boleh dengar bunyi-bunyi bising. Dah beli betry baru pon tak berapa nak tahan lama. Hari-hari kene cas.

Mula-mula ingat nak beli fon 3g je terus tapi budget ciput. Lagipon bulan ni aku dah nak resign keje Cone Pizza nih. Aku dah dapat greenlight untuk mencapai cita-cita aku untuk jadi cik nurse.hehehe...

Aku nak beli Nokia X3, baru kuar September 2009.


Yang ni specification dia:


Semalam aku survey harga, AP set RM500, Ori set RM580. Tu harga selepas diskaun 10%.

Sekarang ni aku konfius. Nak beli fon baru ke nak simpan duit sementara dapat gaji pertama keje baru nanti?

Lagi satu, berbaloi tak fon ni harga macam yang aku cakap ni? Kalai ikut specifications, memang yang macam aku nak.


naDDy: Tolong bagi cadangan~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS