RSS
Blog ini adalah catatan AKU dalam menjalani hidup. Hak AKU untuk menulis, Hak anda untuk membaca dan Hak anda untuk komen. TERIMA KASIH kerana menyinggah, membaca dan meninggalkan komen.

4 jam 4 hari

Aku penah tulis pasal Pizza berbentuk kon. Aku cakap ada sambungan. Ni la sambungannya.


Yang sebenarnya....dragon ballz ade 7 bijik kesemuanya.hehe...


Yang sebenarnya, aku dah 4 hari keje kat Italian Cone Pizza tu. Setiap hari keje 4 jam, selama 4 hari. 4 hari ni training je. Keje tanpa gaji. Kalau lulus training, baru la di ambil bekerja. Tapi manager tu kata, mesti akan di ambil punye lah.


__________Hari Pertama__________


Aku datang kul 12tengahari.

"Saya datang nak keje"

"Oh, awak start arini?"

"A'ah"


"Kejap eh, manager takde"


Aku pon tunggu la. Nak dekat 1230, baru manager sampai. Dia suruh Ashvini bagi aku baju, apron dan key. Aku mintak baju size M, suar size 30 tapi yang ade baju size L, suar size 26 dengan 32. Aku amik je la baju tu, suar aku tak amik. Aku pakai suar sendiri. Yang penting hitam. Pastu Ashvini nak bagi key, aku cakap takyah sebab aku dah pakai tudung. Gile pe nak pakai key je, tak pakai tudung..hehe..

Pastu aku diperkenalkan dengan pekerja2 yang ada. Bahagian kitchen semua lelaki, muka comel2 tapi......... Manager tu nama Jack. Dia suh aku jadi runner je aritu. Bukan berlari-lari eh. Tapi tolong sesikit, yela..hari pertama.

Aku kene lap pintu, lap meja, lap cermin. Bagi sesape yang tak tahu, untuk lap cermin, sila gune surat khabar untuk lebih berkilat, bukan gune kain. Lepas abis mengelap, aku kene hantar makanan yang di order. Susah jugak sebab tak kenal rupa bentuk makanan dengan nama. Dah la macam-macam jenis pizza dan spaghetti.. Tak gheti aku heh~

Aku di demo sekali je bagaimana cara2 nak amik order. Pastu bile time customer ramai, tak cukup kaki, tangan dan badan, aku memberanikan diri untuk ambik order. Aku dabel tripel cek. Takut silap. Nasib baik ok.

Walaupun kelam kabot tapi aku seronok. Jack kata " bagus ar U, I belum ajar, U sudah pandai. Esok I ajar lagi."

__________Hari Kedua__________

Aku datang2 je, Jack dah panggil. Dia nak ajar aku cara amik order. Dia terangkan satu2 menu yang ade. Mane sedap, rasa ape, macam mane nak kasi sale tinggi. Baru lah senang sikit aku nak amik order kalau customer tanye ni ape, ni ape ni ape.

Dah 2 hari, lunch hour je mesti ramai customer. Sampai kene amik meja dari luar. Aku pon amik order dengan lebih yakin dan serve pada customer. Satu yang paling penting, lepas dah amik order, kene repeat ape yang di order. So, jangan bosan untuk mendengar apa yang waitress ulang. Kalau silap, jangan nak salahkan waitress plak, sebab dia dah ulang...Tapi customer always right...an? an? an?

Tengah nak kemas2 meja...PRANGGGGGG....botol chilli pepper terjatuh..."Oh my God!" Itu yang terpacul dari mulut aku. Dah asik cakap omputih, tu la jadinya. Bukannye nak sebut "Ya ALLAH'...time tu ade 5 orang customer, bos dan bos yang baru masuk. Aku ingat kene marah, tapi Jack gelak dan dia ajuk aku cakap Oh my God tu.. Tak kene ganti pon sebab dulu Jack penah pecahkan jugak. Punca botol tu jatuh adalah bekas botol-botol tu takde penahan tepi, so menggelongsor jatuh ke lantai, lalu hancur berderai lah ia.

Aku legaaaaaa~

__________Hari Ketiga__________

Aku datang dengan tidak bersemangat. Aku dah rasa bosan. Time bz tu aku suke la tapi bile dah takde customer, aku bosan. Tak tahu nak buat ape.

Aku masuk, tengok Vini takde, Jack pon takde, yang ade 2 orang tukang masak yang comel. Aku tanye salah sorang, "Vini mane?" Pastu dia jawab ape tah. Aku tak paham dan tak dengar dia cakap ape.

Pastu mulakan keje macam biasa. Kemas kalau ade kotor2, amik order, layan customer, senyum dan senyummmmm...Yang kedua penting keje waitress ni kene PERAMAH. Customer masuk kene cakap, "HI MISS/SIR, WELCOME~" kenapa aku capital letter kan? sebab cakap tu dalam nada menjerit, bersunggoh-sunggoh lah. Malu kene masuk lam poket. Bile customer nak balik, kene menjerit lagi, "THANK YOU MISS/SIR, PLEASE COME AGAIN".

Arini aku sorang pekerja perempuan kat Italian Cone Pizza tu. Customer pon tak menyerbu secara serentak time lunch hour. Satu keluar, satu masuk. So, aku berjaya handle kesemua customer dengan baik. Aku keje dalam keadaan hepi walaupon pada mulanya tak bersemangat.


__________Hari Keempat__________

Esok hari keempat.

Tak tahu ape akan terjadi.

Aku nak datang bekerja dengan tak bersemangatlah.

Nanti mesti hepi, macam hari ketiga.hehehe...



naDDy: jangan tanye aku keje cawangan mane dan jangan mintak pizza free kat aku. Aku bukan tokei okey?





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 CoMMeNT:

Firol said...

aku baru nak tanya..dah kena warning hahaha..

takpe..kerja memang camtu mana-mana semua camtu..

kerja sebaik mungkin, dapatkan rezeki yg halal..:)

Ries Lee said...

cawangan mane ni!
kene jawab gak!
hahaha...

Sharif John said...

Sebenarnya..........















saya adalah Superman(sambil membuka spek)....

Fatt Chin Choy said...

aikkk
bila ko nak keje nurse?

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

Firol: hahaha...baik cikgu!


Ries Lee: tanak jawab~


Sharif: ooo awak la yang pakai spender di luar tu?cikgu tak ajar eh?hehehe


Fatt Chin Choy: ni parttime je.

♥ayudeadwish♥ said...

ades~~ baru nak mintak piza cket.. huhu~~ gud luck beb!! semoga ko lulus dapat kje kat cni

aku said...

aku dh buat2 sakit sbb nk mintak mc kt ko.
alih2 kt piza la.
kena buat2 lapar lak..

EN.ROBOT said...

nk tye gak,.,.,cwangan mane nih...?
hehe,..,~

ezany said...

takut kena pau kot ni.. tu yg xnak btau cawangan mane.. hehe..

balqissy said...

nk suh naddy belanja sahaja, boleh? ^.^ ahahah

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

haa..tu la..btaw lg kje kt situ,kn dh rmai org mntk banje..hahaah..
anyway,do your best..experience tu beb..!! grab pluang yg ade..hehe...

[ o k e d ] said...

gua nk tanye..pizza tu ape?

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

ayu: dah lulus dah.alhamdulillah...


aku: ko buat la ape2 pon, aku bo layan.


Robot: tanak jawab gak~


ezany: pau takde jual kat situ.hehehe..


balqissy: orang gaji besar la belanja orang gaji kecik..an? an? an?


kakuna: sedang di grab~


oked: pizza adalah pizza.

abang besi said...

haa..pecahkn botol...naseb bek tk kene gnti...hehehe...syukur...o my god?hahaha....tu la..tau la awk tu pandai ckp omputih...=)

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

abang besi: hehe..