RSS
Blog ini adalah catatan AKU dalam menjalani hidup. Hak AKU untuk menulis, Hak anda untuk membaca dan Hak anda untuk komen. TERIMA KASIH kerana menyinggah, membaca dan meninggalkan komen.

11 jam tiap-tiap hari

Mula-mula 4 jam 4 hari, sekarang 11 jam tiap-tiap hari. tolak 2 jam rehat, lebih kurang 9 jam aku bekerja. Sebab tu la aku tak update belog. Jalan-jalan kat blog orang pon kurang. Baca tapi tak komen. Ada gak yang tak baca, sori la eh. Aku penat gile. masuk keje kol 12 tengahari, rehat kul 5.30-7.30 petang dan balik kol 11malam.

Ramai tanye, "camne keje? bes?" Best memang best tapi penat ar. Bayangkan aku berdiri je selama bekerja tu. Nak curi-curi duduk pon susah sebab ade cctv. Pastu kene jalan laju-laju. Sebab kalau lambat, nanti customer marah, bos pon marah.

Dulu aku tanak keje yang kene berhadapan dengan orang ramai. Low self confident sket ar. Tapi sekarang aku suke, bole kasi up self confident aku. Orang tak tau kalau kita tak confident, kalau kita pandai cover. So, cover la sebaik mungkin...hehe..

Sepanjang lebih kurang 3 minggu aku bekerja, ade beberapa kategori customer yang aku dapat kenalpasti.

1. Keluarga...yang ni selalunya cina. Sekali datang 5-8 orang. Penuh kedai. Order banyak-banyak. Italian Cone Pizza gak yang untung. Ada yang friendly, ade yang fussy..manusia kan.

2. Couple...tak kira lelaki perempuan, atau lelaki-lelaki..Ya! Lelaki-lelaki...gay la kan. Sebabnya dah 3 kali couple tu datang berdua. Dari gaya dorang pon leh agak. Muka hensem tapi sayang, gay. Aku tak cakap dengan member keje aku pon dorang leh perasan..hehe

3. Budak sekolah...selalunye cina la. Balik sekolah, singgah makan ramai-ramai. Banyak betol duit dorang ni. Sekali makan banyak-banyak, of course la kene charge mahal-mahal. Tapi 1 je aku tak suke, al maklumlah baru balik sekolah, macam-macam bau ada..tahan saje la..hehe.

4. Yang ni aku tak tau nak kategori ape. Ade customer perempuan melayu yang selamba badak hisap rokok. Italian Cone Pizza ni leh duduk luar kedai gak, khas untuk smoker atau sape yang suke menghirup angin malam la. Kalau siang-siang duk luar, panas ar~ Yang aku takleh lupe dialog customer sorang ni. Dia cakap dengan anak buah dia. "Duduk luar la ye sayang, auntie nak hisap rokok". Aduh~ bawak budak kecik, takyah ar hisap rokok. Nanti-nanti la.

Haaa....dan yang paling bes, masa aku keje aku nampak 2 couple. Perempuan agak berumur dan lelaki tu dalam lewat 20an. Siap pegang-pegang tangan lagi. Aku terkedu dan terpikir..Ini ke sugarmummy dan toyboy? Selalu baca je, ni nampak depan mata.

Macam-macam jenis manusia ade kan. Tapi aku suke customer yang leh melawak dan faham kesibukan kitorang. Lagi satu, kitorang tak cukup staff. Sape nak keje, leh la apply.


naDDy: update gak akhirnye. aku nak bersiap pegi keje..daaa~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 CoMMeNT:

Ries Lee said...

mcm best jer keje..
nak apply gak la..
cawangan mane ni..
kali kedua tanya ni..
hehehehe...

♥ayudeadwish♥ said...

naddy~~ aku rindu kamo la~~
pttla da lama tak menyinggah blog aku...
rindu komen ko tu taw

Boneka tak sakit said...

owh patit pow ko tak post apa2 entry rupa yer ko kerja pizza kon!!

bias® said...

true...true...

pakcik kordi said...

reti pon update blog...hehehe....mcm2 org ek...keje baik2 k...n wat yg terbaik.

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

Ries Lee: ko tak keje ke?


ayu: aku singgah bace je, tak komen.sori eh


Boneka: tau takpe.


bias: ape yang true?


pakcik kordi: reti la pakcik. curi2 mase je ni.

imHepPie said...

haha tringin mau tgk aksi ibu gula dan budak laki2 mainan

ezany said...

rajinnya tinjau2 karakter pelanggan.. hehe..

paiseh said...

berapa elaun lu bulih sejam wat kerja2 survey hal ehwal kebajikan masyarakat mcmni..??

Fatt Chin Choy said...

blh cr sugarmummy ker kat situ?
wakakaka

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

imHepPie: meh la join aku keje kat situ.


ezany: tu namanye belajar melalui tinjauan.hehe


paiseh: elaun dosa mengumpat dalam hati je.huhu~


Fatt: bole kot..ko cari sugardaddy ar kan? hehe

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

waa...mkin bz plak..patot lme tak apdet kan..neway, slamat bkerja dgn hepy ye..hehee..

p/s: aku pun suke gak survey2 ragam manusia ni..ahahaha..

Razman said...

aku dh taw kat mne destinasi nak mkn pizza free...ko blnje kan?

cybernetic88 said...

ouh bestnye kamu kerja. leh apply ye?. haha. nk2 =P

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

kakuna: hepi je tapi penat la.


Razman: aku belanje tapi amik duit dari wallet ko, ok?


cybernetic: apply la.jom~