RSS
Blog ini adalah catatan AKU dalam menjalani hidup. Hak AKU untuk menulis, Hak anda untuk membaca dan Hak anda untuk komen. TERIMA KASIH kerana menyinggah, membaca dan meninggalkan komen.

Tenteng

Siang tadi aku tengok cerita Tersasar di JalanMu, arahan Erma Fatima. Cerita yang banyak menang anugerah Skrin 2009 baru-baru ni. Tengok iklan macam bes, pastu kat syok pon ade. Ape lagi, aku download ar. Cite dia boleh tahan la. Memang betol2 menggambarkan masyarakat sekarang tapi aku rasa tu baru sikit. Ade lagi kisah masyarakat yang kita tak tau.

Dadah
Seks bebas
Mak nyah

Pelacuran

Keganasan rumahtangga


itu antara isu dalam cerita ni. Kalau nak tengok, bole download kat www.syok.org. Tapi kene register dulu.

Ada satu scene dalam cerita ni, budak-budak tu main tenteng. Aku teringat time kecik-kecik dulu. Selalu main tenteng petang-petang lepas sekolah. Kalau dah menang satu round, boleh buat rumah la. Siap lukis langsir lagi kat petak yang kononnya rumah kita. Pastu kalau orang lain dapat 'rumah' kita tu, kira 'rumah terbakar'. Kalau tak silap aku, ada banyak nama tenteng ni, tapi aku tak ingat dah.



Sekarang dah takde tanah nak main tenteng. Kalau nak lukis atas simen, nanti ada yang mengamok plak. Nanti lama-lama, dah takde orang tau kewujudan tenteng ni.


naDDy: sape tak penah main tenteng, angkat kaki dua-dua belah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

15 CoMMeNT:

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

jom la maen tenteng ngan aku
meh aku blasah ko pai kalah
bg nanes laju2

Firol said...

sekrg budak tak main benda mcm tu dah

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

aku pggil men jengket jengket..dh bese cenggitu..

dulu2 la best.

skang ni org cam lupe.

huhu...

sharamli said...

curik kapur kat sek0lah..balik lukis atas simen..bijak kan sy?

ha3

paiseh said...

ooo... layan juga drama2 melayu~
baguslah!

Ries Lee said...

ader jer budak yg minat main teng2 ni kalau kite perkenalkan.

Fatt Chin Choy said...

kita org panggil main hengkek hengkek

abangpit said...

dulu pakai kapur lukis atas jalan tar..

StingRay said...

rilek-rilek je angkat dua-dua belah kaki....sambil duduk atas kerusi.

EN.ROBOT said...

conteng aje.,,.dah maen, lari,.
esok nye, cari port baru,..,hehe~!

Fatul Akrul Ramli said...

main atas karpet je.. kaki pun tak sakit..

Kojack de Alloohaa said...

haaaaa....ak pon cm excited jgak nak tgok crta ni..

pakcik kordi said...

best wo main tengteng....pakcikkordi selalu main dl2..hehhee...

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

ayu: eleh, kita tengok sape belasah sape okeh?


Firol: tau xpe,dorang main psp je.


kakuna: jengket2? teringat main kaki tempang.hehe


sharamli: sekolah dah tak pakai kapur la.


paiseh: orang melayu maaa

Ries Lee: ade ke? nanti kene ejek kolot plak.


ah Fatt: payahnye nak sebut.hehe


abangpit: jatuh mesti sakit kan?


StingRay: bijak encik bobo ni.


en Robot: kalau tak sempat lari?


Fatul: takkan nak conteng karpet kot?


Kojack: tengok la.


pakcik kordi: dulu je? skarang?

fndrocka said...

aku pun tengok..tapi aku tak rasa citer tu betul2 best pun.jalan cerita pun sekadar mengambarkan sosial dan realiti masyarakat..tak oleh betul2...tak begitu ber-drama..bagi aku la.